agregar al carrito
BUSCA OPOSICIONES DESDE AQUÍ
No hay productos en el carrito de la compra

Oposiciones de Técnicos Administración General Ayuntamiento Abrera 2019

Especialidad: Administración General y Cuerpo Administrativo
Área geográfica: Cataluña
Fecha Convocatoria: 17/09/2019
Plazas: 1
Grupo: A1

Descripción de la oposición
Oposiciones de Técnicos Administración General Ayuntamiento Abrera 2019

16/09/2019 Se ha publicado el anuncio de la convocatoria en el BOE para proveer 1 plaza mediante concurso-oposición por el turno de acceso libre de Técnicos en Administración General para el Ayuntamiento de Abrera (Barcelona). Las bases y el temario se han publicado en el Boletín Oficial de la Provincia de Barcelona del 6 de agosto de 2019.


TEMARIO GENERAL TÉCNICOS EN ADMINISTRACIÓN GENERAL
AYUNTAMIENTO DE ABRERA

(último temario publicado por el Ayuntamiento de Abrera, 2019)


1. La Constitució Espanyola de 1978. Estructura i contingut essencial. Principis generals. La constitucionalització del principi d’estabilitat pressupostària.

2. Els drets i els deures fonamentals. La protecció i suspensió dels drets fonamentals.

3. L’Administració Local en la Constitució i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. La Carta Europea d’Autonomia Local. El Principi d’autonomia local.

4. La Corona. Atribucions segons la Constitució.

5. Les Corts Generals. Composició i funcions. Regulació i funcionament de les cambres: els reglaments parlamentaris. Òrgans de control dependents de les Corts Generals: El Defensor del Poble i el Tribunal de Comptes.

6. El Govern en el sistema constitucional espanyol. El President del Govern. El control parlamentari del Govern. El Govern: composició, organització i funcions.

7. El poder judicial. Regulació constitucional de la justícia. La Llei orgànica del poder judicial. La Llei de demarcació i de planta judicial. El Consell General del Poder Judicial.

8. L'organització de l'Administració de Justícia: ordres jurisdiccionals, classes d'òrgans jurisdiccionals i les seves funcions. Conflictes de jurisdicció i de competència.

9. El Tribunal Constitucional en la Constitució i en la seva Llei orgànica. Composició, designació i organització. Funcions del Tribunal Constitucional.

10. Les formes d'organització territorial de l'Estat. L'Estat autonòmic. Naturalesa jurídica i principis. Els estatuts d'autonomia. El sistema de la distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Les relacions entre l'Estat i les Comunitats Autònomes.

11. L'Estatut d'autonomia de Catalunya de 2006. Antecedents. Estructura I contingut essencial. Procés estatutari. Drets, deures i principis rectors. Garanties dels drets estatutaris. L’Administració Local a l’Estatut d’Autonomia.

12. La Generalitat de Catalunya: organització i competències. El Parlament: competències i funcions. El Consell Executiu: composició i funcions.

13. El Dret de la Unió Europea. Tractats i Dret derivat. Dret Europeu i Dret dels països membres.

14. L'Administració Pública a la Constitució. El dret administratiu bàsic dictat en virtut de l'article 149.1.18 de la Constitució. El desenvolupament legal dut a terme per les comunitats autònomes.

15. L'Administració Instrumental. Els organismes públics. Organismes autònoms i entitats públiques empresarials. Societats mercantils i fundacions públiques. Un altre tipus d'entitats públiques per a la gestió dels serveis públics.


TEMARIO ESPECÍFICO TÉCNICO EN ADMINISTRACIÓN GENERAL
AYUNTAMIENTO DE ABRERA
(último temario publicado por el Ayuntamiento de Abrera, 2019)


1. L'Administració electrònica. Protecció de dades de caràcter personal. L'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics. La gestió de qualitat dels serveis públics. 

2. El Portal de Transparència. La transparència i l'accés a la informació en les entitats locals.

3. Bon govern. Govern obert. Registre de grups d’interès.

4. Sistemes de garantia en la legislació de transparència.

5. L’administrat: concepte i classes. La capacitat dels administrats i les seves causes modificatives. Identificació i signatura dels interessats en el procediment administratiu.

6. La competència dels Òrgans Administratius. Delegació de competències. Avocació. Encomanes de gestió. Delegació de signatura.

7. L'acte administratiu. Concepte. Elements. Classes. Requisits: la motivació i forma.

8. L'eficàcia dels actes administratius: el principi d’auto tutela declarativa. Condicions. La notificació: contingut, termini i pràctica. La notificació defectuosa. La publicació. L'aprovació per una altra Administració. La demora i retroactivitat de l'eficàcia.

9. L'executivitat dels actes administratius. Fonament i naturalesa. L’executivitat forçosa per l’Administració del actes administratius. La coacció administrativa directa. La via de fet.

10. La invalidesa de l'acte administratiu. Supòsits de nul·litat de ple dret i anul·labilitat. El principi de conservació de l'acte administratiu. La revisió d'actes i disposicions per la pròpia Administració: supòsits. L'acció de nul·litat, procediment, límits. La declaració de lesivitat. La revocació d'actes. La rectificació d'errors materials o de fet.

11. Disposicions generals sobre el procediment administratiu. Els mitjans electrònics aplicats al procediment administratiu comú. La iniciació del procediment: classes, esmena i millora de sol·licituds. Presentació de sol·licituds, escrits i comunicacions. Els registres administratius. Termes i terminis: còmput, ampliació i tramitació d'urgència.

12. Ordenació. Instrucció: intervenció dels interessats, prova i informes. Singularitats del procediment administratiu de les entitats locals.

13. Terminació del procediment. L'obligació de resoldre. Contingut de la resolució expressa: principis de congruència i de no agreujament de la situació inicial. La terminació convencional. La manca de resolució expressa: el règim del silenci administratiu. El desistiment i la renúncia. La caducitat. La tramitació simplificada del procediment administratiu comú.

14. Recursos administratius: principis generals. Actes susceptibles de recurs administratiu. Regles generals de tramitació dels recursos administratius. Classes de recursos. Procediments substitutius dels recursos administratius: conciliació, mediació i arbitratge.

15. Àmbit de l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu. Els òrgans jurisdiccionals competents en primera i segona instància en relació amb l’activitat dels ens locals.

16. La legitimació de les diferents administracions en el procés contenciós administratiu. La legitimació dels ens de dret públic amb personalitat jurídica pròpia. Legitimació passiva en el cas d’impugnació de disposicions de caràcter general.

17. Les parts dels procés contenciós administratiu. La representació i la defensa de les entitats locals. Òrgans locals competents per exercir accions judicials i disposar la defensa jurídica corporativa.

18. La impugnació de la inactivitat administrativa a la jurisdicció contenciós administrativa. L’execució d’actes ferms i de la via de fet. La qüestió de la il·legalitat. Diligències preliminars amb motiu d’accions a interposar pels ens locals contra altres administracions públiques. El recurs de lesivitat. Concepte i tràmits previs a l’exercici de l’acció.

19. La potestat sancionadora: concepte i significat. Principis de l’exercici de la potestat sancionadora. Especialitats del procediment en matèria sancionadora. Mesures sancionadores administratives. Especial referència a la potestat sancionadora local.

 20. La responsabilitat patrimonial de les Administracions públiques. Els pressupòsits de la responsabilitat. Danys rescabalables.

21. Especialitats del procediment en matèria de responsabilitat patrimonial. La responsabilitat de les autoritats i personal. Responsabilitat de l'Administració per actes dels seus contractistes i concessionaris.

22. El procediment electoral local. Elecció dels regidors i alcaldes. L’estatut dels membres electius de les corporacions locals.

23. El Municipi: Concepte i elements. El terme municipal:. Alteracions de termes municipals.

24. La població municipal. El Padró d'habitants. L'estatut dels veïns. Drets dels estrangers.

25. L'organització municipal. Òrgans necessaris: Alcalde, Tinents d'Alcalde, Ple i Junta de Govern Local.

26. L’organització municipal: Òrgans complementaris: Comissions Informatives i altres òrgans. Els grups polítics i els regidors no adscrits. La participació veïnal en la gestió municipal.

27. Les competències municipals: sistema de determinació. Competències pròpies, delegades i competències diferents de les pròpies. La sostenibilitat financera de la hisenda local com a pressupost de l'exercici de les competències. Els serveis mínims. 

28. Altres Entitats Locals: Les comarques. Les mancomunitats de municipis. Les àrees metropolitanes.

29. Règim de sessions i acords dels òrgans de govern local. Actes, certificacions, comunicacions, notificacions i publicació dels acords.

30. Serveis públics locals. Principis. Establiment, prestació i supressió. Serveis mínims obligatoris essencials reservats.

31. Formes de gestió directa dels serveis públics locals. Principis generals. La gestió directa ordinària. La gestió directa per mitjà d’organització especial. Els organismes autònoms. L’entitat pública empresarial local. Les societats mercantils amb capital íntegrament públic.

32. Formes de gestió indirecta dels serveis públics locals. Principis generals. Gestió contractual. Societats d’economia mixta.

33. Ordenances i Reglaments de les entitats locals. Classes. Procediment d'elaboració i categoria.

34. Activitat subvencional de les Administracions Públiques. Procediment de concessió i gestió de les subvencions. Reintegrament de subvencions. Control financer. Infraccions i sancions administratives en matèria de subvencions. 35. Normativa vigent en matèria de funció pública a les entitats locals catalanes.

36. Estructura i organització de la funció pública local. Classes de personal.

37. La plantilla i la relació de llocs de treball a les entitats locals.

38. L'accés a les ocupacions locals: sistemes de selecció i provisió.

39. Drets, deures i situacions administratives. Drets econòmics i Seguretat Social. Negociació col·lectiva. Règim d'incompatibilitats.

40. El Pressupost General de les Entitats Locals: concepte i contingut. Les bases d'execució del pressupost. L'elaboració i aprovació del Pressupost General.

41. Els recursos de les hisendes Locals en el marc del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals. Els ingressos de dret privat. Les subvencions i altres ingressos de dret públic.

42. Els tributs locals: principis. La potestat reglamentària de les entitats locals en matèria tributària: contingut de les ordenances fiscals, tramitació i règim d'impugnació dels actes d'imposició i ordenació de tributs. L'establiment de recursos no tributaris. 

43. La Llei municipal i de règim local de Catalunya.

44 El Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals.

45. El Reglament de patrimoni dels ens locals.

46. Els contractes del sector públic: objecte i àmbit de la Llei de Contractes del Sector Públic. Tipus de contractes del sector públic. Contractes subjectes a regulació harmonitzada. Règim jurídic dels contractes administratius i els de dret privat; els actes separables.

47. Els principis generals de la contractació del sector públic. La incorporació de manera transversal i preceptiva de criteris socials i mediambientals en la contractació pública. Accés a la contractació pública de les PYMES i de les empreses d’economia social. El recurs especial en matèria de contractació.

48. Les parts en els contractes del sector públic. Els òrgans de contractació. La capacitat i solvència dels contractistes. Prohibicions. Classificació. La successió del contractista.

49. Preparació dels contractes per les administracions públiques. El preu, el valor estimat. La revisió de preus. Garanties en la contractació del sector públic. Classes d'expedients de contractació.

50. Procediments i formes d'adjudicació dels contractes. Criteris d'adjudicació. Perfeccionament i formalització dels contractes administratius.

51. Execució i modificació dels contractes administratius. Prerrogatives de l'Administració. Extinció. La cessió dels contractes i la subcontractació.

52. El contracte d'obres. El contracte de concessió d’obres. El contracte de concessió de serveis. El contracte de subministraments. El contracte de serveis. Els contractes mixtos.

53. L’expropiació forçosa. Subjectes, objecte i causes. El procediment general. Garanties jurisdiccionals. La reversió expropiatòria. Tramitació d’urgència. Procediments especials.

54. El domini públic. Béns que l'integren i règim jurídic. Les mutacions demanials. Ús i utilització del domini públic. La concessió i la reserva demanial.

55. Concepte i classificació dels béns de les entitats locals. L'alteració de la seva qualificació jurídica.

56. Règim d'utilització dels béns de domini públic. Els béns patrimonials dels ens locals. El patrimoni de les entitats locals: adquisició i alienació.

57. L’ inventari i registre de béns. L'administració de béns. Prerrogatives de les entitats locals respecte als seus béns. La investigació i la delimitació.

58. La reivindicació de béns. El desnonament administratiu.

59. L’ urbanisme a Catalunya. El Text refós de la Llei d'urbanisme de Catalunya. Les administracions amb competències urbanístiques. El règim urbanístic del sòl. El règim jurídic del patrimoni municipal del sòl i l'habitatge.

60. Instruments de planejament urbanístic general. Instruments de planejament urbanístic derivat.

61. Elaboració i aprovació de plans. Competència i procediment. Efectes de l'aprovació. Iniciativa i col·laboració dels particulars. Publicitat. Modificació i revisió de plans. Supòsits indemnitzatoris.

62. Execució del planejament. El principi d’equidistribució i les seves tècniques. Pressupostos de l'execució urbanística: la delimitació de polígons i la tria del sistema d'actuació.

63. El sistema de reparcel·lació. Modalitats. El projecte de reparcel·lació. Les juntes de compensació. Obtenció de terrenys dotacionals.

64. Els projectes d’urbanització, l’execució de les obres d’urbanització i les despeses.  L’expedient de quotes urbanístiques.

65. Infraccions urbanístiques. Definició, tipificació i prescripció. Persones responsables. Responsabilitats de l’Administració. Regles per a determinar la quantia de les sancions. Competència i procediment.

66. Instruments d’intervenció en el mercat del sòl. Patrimoni municipal del sòl. Dret de superfície. Drets de tempteig i retracció.

67. Els convenis urbanístics: modalitats i característiques.

68. Intervenció administrativa en l'ús del sòl, el subsòl i les edificacions. La llicència urbanística: actes subjectes a llicència, naturalesa i règim jurídic.

69. La comunicació prèvia. La declaració responsable. La regulació del silenci administratiu en la legislació urbanística. Deure de conservació. Les ordres d'execució. Règim de la declaració de ruïna.

70. Protecció de la legalitat urbanística. Obres sense llicència o contràries a les seves condicions. Llicències il·legals. Infraccions i sancions urbanístiques. L'acció pública. Els delictes contra l'ordenació del territori.

71. La Llei 20/2009, del 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats i la Llei 16/2015, del 21 de juliol, de simplificació de l’activitat administrativa. Règims d’intervenció administrativa de les activitats.

72. Les competències municipals en matèria de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial. El procediment sancionador en matèria de trànsit.

73. Delictes contra l'Administració pública. Examen concret de la prevaricació, la desobediència i la denegació d'auxili, la infidelitat en la custòdia de documents, la violació de secrets, el suborn, el tràfic d'influències i la malversació de cabals públics.

74. Les societats mercantils públiques. La seva constitució. Control. Rendició de Comptes. Diferenciació entre societats prestadores de serveis i en règim d'activitat econòmica. Les fundacions: règim jurídic.

75. Modalitats de la contractació laboral. Mesures per al foment de l'ocupació. Sindicació i representació. Els convenis col·lectius. Els conflictes col·lectius. El dret de vaga i el seu exercici. 

Aviso Legal y Condiciones de compra | Política de Privacidad | Política de Cookies  | © 1996-2021 La Escuela de Oposiciones Técnicas

Contacta con nosotros

 918289688 | 637200311


¿Prefieres que te llamemos?

Su Email se envio con exito.

Hubo un erro al enviar el email.