agregar al carrito
BUSCA OPOSICIONES DESDE AQUÍ
No hay productos en el carrito de la compra

Oposiciones de Trabajadores Sociales Cataluña 2019

Especialidad: Trabajadores Sociales
Área geográfica: Cataluña
Fecha Convocatoria: Sin convocar
Plazas: 173
Grupo: A2

Descripción de la oposición
Oposiciones de Trabajadores Sociales Cataluña 2019

17/05/2019: Convocadas 173 plazas (de las cuales 9 se reservan para personas con discapacidad) de Trabajadores Sociales para Cataluña. Las bases y el temario se pueden consultar en este enlace.

27/12/2019 Ofertadas 173 plazas (de las cuales 9 se reservan para personas con discapacidad) en la oferta de empleo público 2017 adicional para Cataluña de Trabajadores Sociales.

Pendiente de la publicación de la convocatoria. Se actualizará cuando se publique la misma.


TEMARIO GENERAL TRABAJADORES SOCIALES
CATALUÑA
 
(último temario publicado por Cataluña)


1. Bon govern i transparència

Tema 1

Bon govern. Els codis ètics i de conducta en el marc d'una infraestructura ètica. El dret a una bona administració i a serveis públics de qualitat. Les cartes de serveis i l'avaluació permanent dels serveis públics. Govern obert. Dades obertes.

Tema 2

Governança de les dades a l'administració digital. Característiques de les dades. Classificació de les dades orientada al seu ús. Relació entre dades. Metadades i diccionari de dades. Dades específiques de negoci i dades de tramitació. Cicle de vida de les dades. Dades massives (Big data). Mineria de dades (Data mining).

Tema 3

Transparència i accés a la informació pública: principis generals. Regulació de la transparència en l'activitat pública. Accés a la informació pública. Sistema de garanties de la transparència.

Tema 4

Protecció de dades de caràcter personal. Normativa de protecció de dades. La conservació i l'eliminació de les dades personals a l'administració. El registre d'activitats de tractament. El delegat de protecció de dades. Infraccions i sancions.

Tema 5

Institucions de control i de garantia: el Síndic de Greuges, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i l'Oficina Antifrau de Catalunya.

2. Organització del sector públic

Tema 6

Marc constitucional. Principis. Drets i deures fonamentals de les persones. Garanties. Organització institucional. El poder judicial. Organització territorial.

Tema 7

Marc estatutari. L'Estatut d'autonomia de Catalunya: naturalesa jurídica, estructura, principis rectors, drets i deures, i competències. Organització institucional de Catalunya: el Parlament, el Govern i el president o la presidenta de la Generalitat. El Consell de Garanties Estatutàries.

Tema 8

Organització de l'Administració i del sector públic. L'organització administrativa de la Generalitat de Catalunya. Els departaments, tipologia de les unitats directives que els composen. Els organismes autònoms. El sector públic, característiques i tipologia d'organismes que el composen.

Tema 9

La Unió europea: fundació i evolució. El mercat únic europeu. Lliure circulació de mercaderies, capitals, i treballadors. Llibertat d'establiment i lliure prestació de serveis. Dret de la Unió Europea: el dret primari i el derivat. Institucions de la Unió Europea: el Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Consell de la Unió Europea, la Comissió Europea, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

3. Administració pública i procediment administratiu

Tema 10

El concepte d'Administració pública. El principi de legalitat. Les potestats administratives: formes d'atribució i classes. Les potestats reglades i les discrecionals. Els drets i deures de les persones en les seves relacions amb l'Administració pública. Regim jurídic de l'administració digital i de l'ús de mitjans electrònics. Els òrgans col·legiats de les administracions públiques.

Tema 11

La competència administrativa: concepte, classes i naturalesa. Els criteris de delimitació i formes d'atribució. Les relacions interorgàniques. La jerarquia administrativa. La delegació, l'advocació i la substitució. La coordinació administrativa. El Reglament: concepte, fonament i classes.

Tema 12

L'acte administratiu: concepte i classes. La motivació i la forma de l'acte administratiu. El silenci administratiu. L'eficàcia de l'acte administratiu: principis generals. L'executivitat de l'acte administratiu. La notificació i publicació de l'acte administratiu. La invalidesa dels actes administratius. La convalidació.

Tema 13

El procediment administratiu: concepte i principis. Els interessats en el procediment administratiu. El procediment administratiu comú. El procediment administratiu derivat de l'organització pròpia de la Generalitat de Catalunya.

Tema 14

La revisió dels actes en via administrativa: la revisió d'ofici. La revocació dels actes administratius. Els recursos administratius: objecte i classes. El control jurisdiccional de l'Administració pública.

4. Polítiques públiques i la seva avaluació

Tema 15

El Pla de Govern com a eina de planificació. Eixos principals. Planificació estratègica. Planificació operativa. Plans departamentals i plans sectorials: definició i característiques.

Tema 16

Avaluació de les polítiques públiques. Control de les polítiques públiques. Control estratègic i control de gestió. Indicadors de gestió dels serveis públics.

Tema 17

L'avaluació econòmica de les polítiques públiques.

5. Activitat de l'administració pública

Tema 18

La contractació pública. Classificació dels contractes. Les formes d'adjudicació. Els drets i les obligacions del contractista i de l'Administració. La contractació electrònica.

Tema 19

Potestat inspectora de les administracions públiques. Plans d'inspecció. Drets i deures dels subjectes intervinents. Les actes d'inspecció. Potestat sancionadora de les administracions públiques. Procediment sancionador.

Tema 20

Responsabilitat patrimonial de les administracions públiques. Àmbits de responsabilitat patrimonial. Acció de responsabilitat. Procediment. Òrgans competents. Responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de les administracions públiques.

6. Finances públiques

Tema 21

Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya. La Llei de finances públiques de Catalunya. Les lleis de pressupostos anuals. Les estructures pressupostàries per programes, econòmica i orgànica. El contingut dels pressupostos. El cicle pressupostari. Els ingressos.

Tema 22

La gestió pressupostària. L'execució de les despeses del pressupost. Les modificacions pressupostàries. Els compromisos de despesa a càrrec d'exercicis futurs. El control, supervisió i fiscalització de les finances de la Generalitat de Catalunya. La Intervenció General. La Sindicatura de Comptes de Catalunya. El Tribunal de Comptes.

7. Funció pública

Tema 23

Classes de personal. Ordenació dels cossos i categories professionals. La gestió de recursos humans: ordenació dels llocs de treball, selecció de personal, i provisió de llocs de treball. Situacions administratives. Grau personal.

Tema 24

Drets del personal. Deures del personal. Incompatibilitats. Avaluació de l'acompliment. Règim disciplinari. Seguretat i salut en el treball. Mesures d'igualtat per raó de gènere.

Tema 25

Conceptes generals dels delictes contra l'Administració pública: prevaricació dels funcionaris públics i altres comportaments injustos, l'abandó de destinació i l'omissió del deure de perseguir delictes. La desobediència i la denegació d'auxili, la infidelitat en la custòdia de documents, la violació de secrets, el suborn, el tràfic d'influències i la malversació de cabals públics, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics, i els abusos en l'exercici de la seva funció. Delicte de falsedat.


TEMARIO ESPECÍFICO TRABAJADORES SOCIALES
CATALUÑA

(último temario publicado por Cataluña)


Tema 1

El treball comunitari. Concepte de comunitat i actors socials presents a la comunitat. Eines i enfocaments metodològics. El treball comunitari. El treball en xarxa.

Tema 2

El sistema públic dels serveis socials a Catalunya. La cartera de serveis socials. Prestacions del sistema públic: serveis socials bàsics i serveis socials especialitzats.

Tema 3

L'estructura social a Catalunya i l'estratificació. Estructura poblacional: demografia i moviments migratoris. Estructura de classes. Estructura ocupacional.

Tema 4

La immigració a Catalunya: marc general i causes. Les polítiques d'immigració i la gestió de la diversitat. El risc d'exclusió social i altres problemàtiques específiques. Acollida i acomodació de persones nouvingudes. La legislació en matèria d'estrangeria.

Tema 5

L'impacte de la immigració en la societat catalana. La societat multicultural i la pluralitat religiosa i de creences. La integració social de les persones immigrants. Immigració i mercat laboral. Immigració i educació. La immigració des de la perspectiva de gènere.

Tema 6

La pobresa a Catalunya: introducció i dades. Causes. Grups vulnerables i persones en risc de pobresa. Gestió de la pobresa.

Tema 7

La pobresa, eixos d'actuació de les polítiques públiques: inclusió social en la infància i l'adolescència, cobertura de les necessitats bàsiques, ocupació i habitatge.

Tema 8

Les famílies: concepte i funció. Necessitats bàsiques. La protecció a les famílies. Les polítiques socials de protecció a les famílies. El treball social amb famílies.

Tema 9

Els models de famílies: estructures, patrons relacionals i relacions conjugals. El vincle, tipus de vincle entre pares/mares i fills i conseqüències en el desenvolupament dels infants i adolescents.

Tema 10

Les necessitats bàsiques dels infants. Desenvolupament de les competències parentals. Promoció de les competències parentals. Factors de protecció i factors de risc.

Tema 11

La crisi familiar, el trencament i la reorganització dels seus membres. Models de trencament familiar, fases i efectes en els progenitors i en els fills. Regulació jurídica de les situacions familiars de trencament. El dictamen pericial social d'assessorament als òrgans judicials en l'àmbit del dret de família.

Tema 12

El procés de desenvolupament de l'infant i l'adolescent des de la vessant psicològica, social, educativa i de salut. L'atenció precoç: etapes de l'atenció i nivells d'intervenció.

Tema 13

La condició social i evolutiva dels adolescents i joves. Intervenció socioeducativa en adolescents i joves. Recursos adreçats a la població juvenil.

Tema 14

L'infant abandonat: principals efectes de les mancances afectives i d'estímuls socials. Línies principals d'intervenció amb la família i l'infant.

Tema 15

El desemparament d'infants i adolescents. Concepte de tutela i de guarda. La tutela del menor d'edat. La guarda del menor d'edat. La tutela i guarda administrativa.

Tema 16

La infància maltractada: conceptes. Indicadors de risc per a la detecció del maltractament infantil. Detecció i valoració dels maltractaments. Conseqüències dels maltractaments. Factors de protecció i resiliència.

Tema 17

El sistema de protecció a la infància i l'adolescència. Regulació legal. Especificitats del sistema català de protecció a la infància i l'adolescència. Protocols d'actuació.

Tema 18

La Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública: atenció a la infància i l'adolescència. Organismes de referència.

Tema 19

La violència masclista. Àmbits de la violència masclista. Avaluació del risc. La intervenció amb víctimes i agressors, a nivell individual i social. La intervenció en fills i filles de dones en situació de violència masclista. Altres formes de violència en l'àmbit familiar. Prevenció i intervenció educativa.

Tema 20

El marc legal de l'atenció especialitzada en el cas de víctimes de delictes de violència masclista. La promoció de l'erradicació de la violència masclista.

Tema 21

L'envelliment de la població. La gent gran. L'atenció i orientació a la gent gran. La Carta de Drets i Deures de la Gent Gran de Catalunya. Les persones grans amb dependència o risc social. La salut i la persona gran.

Tema 22

La Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública: atenció a persones grans amb dependència o risc social. Àrees d'actuació, estructura funcional, competencial i organitzacional. Serveis d'atenció: tipologia, característiques i funcions.

Tema 23

El procés d'aprenentatge. Factors evolutius, intrapersonals i socioambientals del procés d'aprenentatge. Aspectes familiars, socials, econòmics, lingüístics i culturals.

Tema 24

El sistema educatiu català. Marc legal i competencial. Etapes del sistema. Xarxa de centres educatius d'ensenyament a Catalunya. Programes de formació professional. L'educació d'adults.

Tema 25

Els alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu: necessitats educatives especials, altes capacitats, trastorns d'aprenentatge i de comunicació, incorporació tardana al sistema educatiu i situacions socioeconòmiques desafavorides. Absentisme. Abandonament escolar prematur.

Tema 26

L'entrevista en el procés metodològic del treball social. Tècniques d'entrevista, concepte i característiques. Estudi del context: la institució, el professional i l'usuari. Finalitats de l'entrevista. Els límits i la derivació.

Tema 27

La comunicació verbal i no verbal. L'escolta activa, l'empatia, l'assertivitat i el reforç positiu. La relació d'ajuda. Tècniques de contenció emocional.

Tema 28

La mediació. Tècniques i metodologia. Mediació familiar. Mediació a les escoles. Mediació i reparació penal en l'àmbit de la justícia juvenil i de la jurisdicció ordinària.

Tema 29

Els mètodes d'avaluació de la intervenció social. Els indicadors de qualitat aplicats a la intervenció des del treball social. L'avaluació. El seguiment dels plans d'intervenció social.

Tema 30

La síndrome de l'esgotament professional. Característiques. Factors desencadenants. Efectes. Prevenció.

Tema 31

Els infants i adolescents víctimes de maltractaments en el si de la família. Tipologies de maltractament infantil. Conseqüències, prevenció i intervenció en els diferents tipus de maltractament. Especificitats de la intervenció professional des del treball social.

Tema 32

L'abús sexual a infants i adolescents. Conductes constitutives d'abús sexual. Diagnòstic i intervenció precoç. Prevenció.

Tema 33

Les mesures de protecció d'infants i adolescents desemparats. Circuits per atendre les diferents situacions. Els infants i adolescents estrangers no acompanyats.

Tema 34

Les tècniques i els mètodes d'intervenció amb infants i adolescents en risc d'exclusió social i les seves famílies. Observació i diagnòstic. L'elaboració d'informes i la proposta d'actuacions. Elaboració i execució d'un pla d'intervenció i de millora personal i familiar. Avaluació de la intervenció.

Tema 35

L'acolliment familiar i l'adopció. L'acolliment familiar simple. L'acolliment familiar preadoptiu. L'adopció. L'adopció nacional i l'adopció internacional. L'adopció d'infants amb necessitats especials.

Tema 36

Les condicions dels infants per a ser acollits o adoptats. Les condicions d'idoneïtat de les famílies candidates i la seva valoració. L'acoblament. La construcció del vincle. El seguiment. La xarxa d'institucions col·laboradores.

Tema 37

El menor en conflicte social. El menor amb conductes antisocials. La responsabilitat penal. Marc legal. Actuacions previstes a l'ordenament jurídic amb menors que cometen infraccions penals: menors de 14 anys i menors de 18 anys. Mesures previstes al Codi civil. El catàleg de mesures de la Llei orgànica reguladora de la responsabilitat penal dels menors.

Tema 38

L'atenció residencial a la infància i l'adolescència en situació de risc social. Els centres residencials d'acció educativa, els centres residencials d'educació intensiva i els centres d'acolliment.

Tema 39

El projecte educatiu dels centres residencials del sistema de protecció a la infància i l'adolescència: principals elements que l'han de compondre. El projecte d'atenció individualitzada: objectius i avaluació. Especificitats del treball social.

Tema 40

L'atenció no residencial a la infància i l'adolescència en situació de risc social o de desemparament. La intervenció professional del treballador/a social en la valoració, actuació i atenció d'infants i adolescents en risc. Seguiment i intervenció en les famílies amb infants i adolescents en risc. L'atenció als joves extutelats.

Tema 41

El consum de substàncies addictives i els seus efectes sobre la salut i el benestar. Tipus de substàncies i efectes. Altres conductes addictives. La prevenció i l'assistència a Catalunya en matèria de substàncies que poden generar dependència.

Tema 42

La delinqüència: tipologies, conceptes bàsics i models explicatius. El valor predictiu dels estudis de reincidència: diferenciació entre els factors estàtics i els factors dinàmics. La predicció del risc.

Tema 43

El concepte de delicte. Tipus de delicte. La justícia penal d'adults. Les penes i mesures penals d'adults. Les formes substitutives de les penes de presó, valoració i adequació, els informes socials i psicosocials. La jurisdicció de menors: les funcions de l'equip tècnic, l'assessorament tècnic i la mediació. L'execució de les mesures no privatives de llibertat i les funcions dels equips de medi obert en la justícia juvenil. L'execució de les mesures d'internament i les funcions, l'organització i l'encàrrec dels centres de justícia juvenil.

Tema 44

L'atenció a la víctima del delicte. Regulació legal de l'atenció a la víctima del delicte. Objectius i metodologia de treball. La informació i l'assessorament en els àmbits judicial, psicològic i social. L'atenció integral a la víctima. L'atenció preventiva i pal·liativa de les possibles seqüeles. La coordinació amb els diferents agents.

Tema 45

Les prestacions socials de caràcter econòmic, tant de la Generalitat de Catalunya com les provinents de la Seguretat Social. Plans d'actuació social i d'inversions en matèria d'assistència i serveis socials. Programes subvencionables en matèria de serveis socials. Pensions no contributives de la Seguretat Social. Programa interdepartamental de la renda mínima d'inserció.

Tema 46

Les persones en situació de dependència. El marc legal. L'atenció a la dependència: promoció de l'autonomia personal, prevenció de la dependència, assistència i suport a les famílies. La valoració de la dependència. El Pla individual d'atenció. El Programa d'atenció domiciliària i equips de suport (PADES).

Tema 47

La discapacitat. Tipus de discapacitats. Avaluació dels factors familiars i socials. La capacitat intel·lectual límit, la malaltia mental, la discapacitat lleu, moderada o greu i/o profunda. Els trastorns de conducta.

Tema 48

Els plans d'actuació per a l'atenció i la no-discriminació dels discapacitats. El reconeixement de la discapacitat. La valoració del grau de discapacitat. El reconeixement del grau de discapacitat. La inserció social i laboral de les persones amb discapacitat. L'accessibilitat.

Tema 49

Els recursos públics institucionals per a les persones amb discapacitats psíquiques, físiques i sensorials, i per a les persones amb malaltia mental.

Tema 50

La intervenció en l'àmbit familiar i social de les persones grans amb necessitats. Drets de la persona gran. Maltractaments i abusos a les persones grans: detecció, avaluació i intervenció.

Tema 51

Les residències de gent gran. Centres de dia, centres residencials i habitatges tutelats. Objectius, característiques de la població atesa, funcionament, responsabilitats i recursos.

Tema 52

El treball social amb les persones grans amb patologies geriàtriques, demències i dependència física.

Tema 53

La capacitat. Capacitat jurídica. Capacitat d'obrar. La incapacitació. Tipus d'incapacitació. Valoració de la incapacitat. Procés de reconeixement de la incapacitació. Efectes de la incapacitació.

Tema 54

El sistema educatiu. Centres educatius: organització i gestió de centres. Projecte educatiu de centre. Normes d'organització i funcionament dels centres. Estructures organitzatives: equips docents, comissió d'atenció a la diversitat i comissió social. Serveis educatius.

Tema 55

L'educació inclusiva. Mesures i suports per a l'atenció a la diversitat en l'àmbit educatiu. L'atenció a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

Tema 56

La detecció i l'avaluació psicopedagògica de les necessitats específiques de suport educatiu. Els equips d'assessorament psicopedagògic. L'atenció a l'alumnat i les seves famílies.

Tema 57

L'organització de l'atenció a la diversitat dins el centre educatiu i dins l'aula. Identificació, avaluació i intervenció social de les necessitats específiques de suport educatiu vinculades a l'entorn social i familiar. Especificitats metodològiques de la intervenció amb el centre educatiu i amb l'entorn.

Tema 58

El maltractament entre iguals o assetjament escolar. Definició i classificació dels diferents tipus de maltractaments entre iguals. La detecció, prevenció i intervenció en casos de maltractaments entre iguals. El ciberassetjament.

Tema 59

El voluntariat: tipologia i àmbits d'actuació. Drets i deures de les persones voluntàries.

Tema 60

El món de l'associacionisme. El treball de les associacions. La participació en el marc d'una associació. La col·laboració entre associacions i administracions. El suport de les administracions.

Aviso Legal y Condiciones de compra | Política de Privacidad | Política de Cookies  | © 1996-2021 La Escuela de Oposiciones Técnicas

Contacta con nosotros

 918289688 | 637200311


¿Prefieres que te llamemos?

Su Email se envio con exito.

Hubo un erro al enviar el email.