agregar al carrito
BUSCA OPOSICIONES DESDE AQUÍ
No hay productos en el carrito de la compra

Oposiciones de Ingenieros Telecomunicaciones Cataluña 2019

Especialidad: Ingenieros de Telecomunicaciones
Área geográfica: Murcia
Fecha Convocatoria: Sin convocar
Plazas: 3
Grupo: A1

Descripción de la oposición
Oposiciones de Ingenieros Telecomunicaciones Cataluña 2019

27/12/2019: Se han ofertado 3 plazas (1 de ellas se reserva para el turno de promoción interna) en la oferta de empleo público 2017 adicional para Cataluña de Ingeniero de Telecomunicaciones.

Pendiente de la publicación de la convocatoria. Se actualizará cuando se publique la misma.


TEMARIO GENERAL INGENIERO DE TELECOMUNICACIONES
CATALUÑA

(último temario publicado por Cataluña)


1. Bon govern i transparència

 Tema 1

Bon govern. Els codis ètics i de conducta en el marc d'una infraestructura ètica. El dret a una bona administració i a serveis públics de qualitat. Les cartes de serveis i l'avaluació permanent dels serveis públics. Govern obert. Dades obertes.

 Tema 2

Governança de les dades a l'administració digital. Característiques de les dades. Classificació de les dades orientada al seu ús. Relació entre dades. Metadades i diccionari de dades. Dades específiques de negoci i dades de tramitació. Cicle de vida de les dades. Dades massives (Big data). Mineria de dades (Data mining).

 Tema 3

Transparència i accés a la informació pública: principis generals. Regulació de la transparència en l'activitat pública. Accés a la informació pública. Sistema de garanties de la transparència.

 Tema 4

Protecció de dades de caràcter personal. Normativa de protecció de dades. La conservació i l'eliminació de les dades personals a l'administració. El registre d'activitats de tractament. El delegat de protecció de dades. Infraccions i sancions.

 Tema 5

Institucions de control i de garantia: el Síndic de Greuges, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i l'Oficina Antifrau de Catalunya.

2. Organització del sector públic

 Tema 6

Marc constitucional. Principis. Drets i deures fonamentals de les persones. Garanties. Organització institucional. El poder judicial. Organització territorial.

 Tema 7

Marc estatutari. L'Estatut d'autonomia de Catalunya: naturalesa jurídica, estructura, principis rectors, drets i deures, i competències. Organització institucional de Catalunya: el Parlament, el Govern i el president o la presidenta de la Generalitat. El Consell de Garanties Estatutàries.

Tema 8

Organització de l'Administració i del sector públic. L'organització administrativa de la Generalitat de Catalunya. Els departaments, tipologia de les unitats directives que els composen. Els organismes autònoms. El sector públic, característiques i tipologia d'organismes que el composen.

 Tema 9

La Unió europea: fundació i evolució. El mercat únic europeu. Lliure circulació de mercaderies, capitals, i treballadors. Llibertat d'establiment i lliure prestació de serveis. Dret de la Unió Europea: el dret primari i el derivat. Institucions de la Unió Europea: el Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Consell de la Unió Europea, la Comissió Europea, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

3. Administració pública i procediment administratiu

 Tema 10

El concepte d'Administració pública. El principi de legalitat. Les potestats administratives: formes d'atribució i classes. Les potestats reglades i les discrecionals. Els drets i deures de les persones en les seves relacions amb l'Administració pública. Regim jurídic de l'administració digital i de l'ús de mitjans electrònics. Els òrgans col·legiats de les administracions públiques.

 Tema 11

La competència administrativa: concepte, classes i naturalesa. Els criteris de delimitació i formes d'atribució. Les relacions interorgàniques. La jerarquia administrativa. La delegació, l'advocació i la substitució. La coordinació administrativa. El Reglament: concepte, fonament i classes.

 Tema 12

L'acte administratiu: concepte i classes. La motivació i la forma de l'acte administratiu. El silenci administratiu. L'eficàcia de l'acte administratiu: principis generals. L'executivitat de l'acte administratiu. La notificació i publicació de l'acte administratiu. La invalidesa dels actes administratius. La convalidació.

 Tema 13

El procediment administratiu: concepte i principis. Els interessats en el procediment administratiu. El procediment administratiu comú. El procediment administratiu derivat de l'organització pròpia de la Generalitat de Catalunya.

 Tema 14

La revisió dels actes en via administrativa: la revisió d'ofici. La revocació dels actes administratius. Els recursos administratius: objecte i classes. El control jurisdiccional de l'Administració pública.

4. Polítiques públiques i la seva avaluació

 Tema 15

El Pla de Govern com a eina de planificació. Eixos principals. Planificació estratègica. Planificació operativa. Plans departamentals i plans sectorials: definició i característiques.

 Tema 16

Avaluació de les polítiques públiques. Control de les polítiques públiques. Control estratègic i control de gestió. Indicadors de gestió dels serveis públics.

 Tema 17

L'avaluació econòmica de les polítiques públiques.

5. Activitat de l'administració pública

 Tema 18

La contractació pública. Classificació dels contractes. Les formes d'adjudicació. Els drets i les obligacions del contractista i de l'Administració. La contractació electrònica.

Tema 19

Potestat inspectora de les administracions públiques. Plans d'inspecció. Drets i deures dels subjectes intervinents. Les actes d'inspecció. Potestat sancionadora de les administracions públiques. Procediment sancionador.

 Tema 20

Responsabilitat patrimonial de les administracions públiques. Àmbits de responsabilitat patrimonial. Acció de responsabilitat. Procediment. Òrgans competents. Responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de les administracions públiques.

6. Finances públiques

 Tema 21

Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya. La Llei de finances públiques de Catalunya. Les lleis de pressupostos anuals. Les estructures pressupostàries per programes, econòmica i orgànica. El contingut dels pressupostos. El cicle pressupostari. Els ingressos.

 Tema 22

La gestió pressupostària. L'execució de les despeses del pressupost. Les modificacions pressupostàries. Els compromisos de despesa a càrrec d'exercicis futurs. El control, supervisió i fiscalització de les finances de la Generalitat de Catalunya. La Intervenció General. La Sindicatura de Comptes de Catalunya. El Tribunal de Comptes.

7. Funció pública

 Tema 23

Classes de personal. Ordenació dels cossos i categories professionals. La gestió de recursos humans: ordenació dels llocs de treball, selecció de personal, i provisió de llocs de treball. Situacions administratives. Grau personal.

 Tema 24

Drets del personal. Deures del personal. Incompatibilitats. Avaluació de l'acompliment. Règim disciplinari. Seguretat i salut en el treball. Mesures d'igualtat per raó de gènere.

 Tema 25

Conceptes generals dels delictes contra l'Administració pública: prevaricació dels funcionaris públics i altres comportaments injustos, l'abandó de destinació i l'omissió del deure de perseguir delictes. La desobediència i la denegació d'auxili, la infidelitat en la custòdia de documents, la violació de secrets, el suborn, el tràfic d'influències i la malversació de cabals públics, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics, i els abusos en l'exercici de la seva funció. Delicte de falsedat.


TEMARIO ESPECÍFICO INGENIERO DE TELECOMUNICACIONES
CATALUÑA 

(último temario publicado por Cataluña)


Tema 1

Semiconductors: conducció de semiconductors. Bandes de valència. Impureses donadores i acceptadores. Díodes. Unió PN. Potencial de barrera.

Tema 2

Transistors. Funcionament. Polarització del transistor. Efectes de la temperatura. Estabilitat tèrmica.

Tema 3

Amplificació. Paràmetres determinants. Configuració en cascada. Decibels. Amplitud de banda.

Tema 4

Amplificadors operacionals: fonaments bàsics. Principals característiques dels amplificadors asimètrics. Integradors. Filtres actius.

Tema 5

Realimentació. Equació general i fonaments. Tipus de realimentació. Estabilitat.

Tema 6

Electrònica de commutació. Circuits bàsics combinacionals: portes lògiques. Circuits bàsics seqüencials. Multivibradors i flip-flops.

Tema 7

Estructura bàsica dels microprocessadors: descripció de la unitat central de procés, busos estàndards, mecanismes de connexió amb les memòries i perifèrics.

Tema 8

Microprocessadors: concepte de sondeig i interrupcions. Interconnexió.

Tema 9

Registres: registres sèrie i paral·lel. Comptadors.

Tema 10

Representació de la informació en els computadors: àlgebra de Boole, mapes de Karnaugh i minimització d'expressions lògiques.

Tema 11

Tècniques i metodologia per al disseny de sistemes digitals bàsics: sistemes seqüencials. Memòries.

Tema 12

Electricitat: camp elèctric. Llei de Coulomb. Intensitat del camp elèctric. Potencial elèctric. Capacitat d'un conductor. Condensadors.

Tema 13

Magnetisme. Imants. Camp magnètic. Lleis de Laplace.

Tema 14

Moviment ondulatori: ones. Magnituds característiques i equació d'una ona. Refracció. Ones estacionàries.

Tema 15

La propagació de les ones a través de medis reals: propagació a l'espai lliure i influència de la terra. Diferents modes de propagació en funció de les característiques elèctriques del medi i de la freqüència.

Tema 16

Transferència d'energia electromagnètica al medi de propagació: antenes. Tipus bàsics per a transmissió i recepció de ràdio i televisió.

Tema 17

Emissors i receptors. Electrònica de comunicacions: elements i subsistemes per a emissió i recepció.

Tema 18

Harmònics i productes d'intermodulació en la saturació del receptor. Mecanismes d'interferència.

Tema 19

Comunicacions digitals. Codificació i detecció de la informació. Canals d'accés múltiple i multiplexació. Interfícies i control de perifèric. Protocols d'enllaç.

Tema 20

Radioenllaços analògics. Estructura general i equips necessaris. Condicions de disseny i paràmetres per al càlcul de la qualitat d'un radioenllaç.

Tema 21

Radioenllaços digitals. Mètodes utilitzats per reduir al màxim la banda espectral ocupada. Criteris de qualitat segons la normativa europea.

Tema 22

Microones. Elements d'ones guiades. Dispositius i circuits d'alta freqüència per a comunicacions: actius i passius.

Tema 23

La problemàtica de la compatibilitat electromagnètica (EMC Electromagnetic Compatibility). Organismes de regulació. Les fonts d'interferència, radiades i conduïdes. Les formes principals d'acoblament. Els principals instruments de mesura.

Tema 24

Tractament del senyal: senyals i sistemes analògics. Resposta impulsional. Funció de transferència. Transformada de Fourier.

Tema 25

Processament digital del senyal. Teorema dels mostratge. Les transformades: discreta de Fourier (DFT) i ràpida de Fourier (FFT). Predicció i quantificació.

Tema 26

Compressió de dades: tècniques de codificació estadística. Compressió reversible i irreversible. Tècniques de quantificació.

Tema 27

Fibres òptiques. Els principals components d'un enllaç òptic. Els sistemes de transmissió, la modulació, el multiplexat i els acoblaments. El comportament bàsic del sistema.

Tema 28

El senyal de televisió analògic: fonaments i colorimetria. Els sistemes de TV color: NTSC (National Television System Committee), PAL (Phase Alternation Line) i SECAM (Séquentiel Couleur à Mémoire). Transmissió i recepció del senyal.

Tema 29

Distribució de senyals de televisió. Televisió de baixa potència. Distribució multipunt i multicanal.

Tema 30

Compressió de vídeo. Les tècniques de compressió utilitzades, l'estructura i l'organització de les trames.

Tema 31

Vídeo digital: digitalització del senyal de vídeo, mostreig i multiplexat. Normes. Interconnexió digital sèrie SDI (Serial Digital Interface).

Tema 32

Transmissió de televisió digital: l'estàndard europeu, DVB, fonaments i organització de les taules. Difusió per satèl·lit, cable i ones terrestres.

Tema 33

La televisió digital en xarxes de freqüència única (SFN) i en xarxes multifreqüència (MNF). Arquitectura de les xarxes terrestres. Disseny d'emissors i reemissors.

Tema 34

L'accés condicional en els sistemes de televisió digital.

Tema 35

Àudio digital: acústica fisiològica. Conversors analògic-digital i digital-analògic. Compressió de les dades d'àudio. Sistemes estàndards actuals.

Tema 36

Limitacions a la planificació en radiodifusió sonora. Radicació de l'oscil·lador local. Freqüència fonamental i harmònics. Combinació d'harmònics.

Tema 37

Elements bàsics de les xarxes de cable amb serveis de telecomunicacions que operen a Catalunya: capçalera, xarxa troncal i de distribució. Bandes de treball.

Tema 38

Regulació del sector audiovisual. Televisió, marc normatiu de la televisió pública estatal i marc normatiu de la televisió pública a Catalunya. Marc normatiu de la televisió privada i televisions locals per ones terrestres.

Tema 39

Regulació del sector audiovisual. Televisió Digital Terrestre (TDT), Pla Tècnic Nacional de la TDT. Marc normatiu estatal i marc normatiu a Catalunya.

Tema 40

Regulació del sector audiovisual. Radiodifusió sonora. Marc normatiu i FM (freqüència modulada). Plans tècnics nacionals de difusió sonora analògica i digital. Implantació a Catalunya.

Tema 41

Servei públic audiovisual a Catalunya: la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Empreses publiques que la formen. Regulació i serveis.

Tema 42

Modulació d'amplitud. Generació. Potència. Anàlisi espectral. Detecció.

Tema 43

Modulació angular: tipus. Anàlisi espectral. Amplitud de banda. Model del receptor.

Tema 44

Modulació per impulsos codificats. Quantificació i codificacions. Estructura del senyal. Amplitud de banda.

Tema 45

Xarxes de comunicació: transmissió banda base. Modulacions analògiques i digitals. Paràmetres de qualitat.

Tema 46

Transmissió de dades: detecció de la informació. Equalització adaptativa. Algoritme de Viterbi. Codificació de canal i de Font. Xifratge.

Tema 47

La Xarxa Digital de Serveis Integrats (XDSI). Bucle d'abonat digital. Components i tipus d'accés. Serveis portadors.

Tema 48

Principals distribucions de banda ampla emprades en transmissió i distribució primària: jerarquia digital síncrona (SDH) i jerarquia digital plesiòcrona (PDH). Gestió del PDH i les seves limitacions. Conceptes bàsics de l'SDH i la seva estructura de multiplexació. Principals topologies emprades en SDH.

Tema 49

Tecnologies de commutació de paquets. Frame Relay: característiques, atributs del servei i aplicacions. Modalitat de transferència asíncrona ATM (Asynchronous Transfer Mode). Principals característiques i avantatges de l'ATM.

Tema 50

Programació per a sistemes de telecomunicació. Elements fonamentals de la programació orientada a objectes: classe, objectes, herència, polimorfisme i excepcions. Apunts metodològics i elements de modelització. Aplicacions a la resolució de problemes d'enginyeria de telecomunicació.

Tema 51

Simulació i mètodes numèrics aplicats a la telecomunicació. Descripció dels principals mètodes numèrics, programació dels algoritmes i exemples d'aplicació. Simulació de sistemes no deterministes i caracterització de variables aleatòries.

Tema 52

Sistemes d'adquisició de senyal i imatge. Característiques, estructures i possibles alternatives de disseny.

Tema 53

Sistemes de telecomunicació per satèl·lit. Recursos i estructura del sistema: operació conjunta d'estacions terrenes, enllaços i satèl·lits. Xarxes VSAT (Very small aperture terminal). Aplicacions.

Tema 54

Xarxes de comunicació per satèl·lit. Les tècniques de transmissió. Sistema de transport de televisió digital.

Tema 55

Sistemes globals de navegació per satèl·lit. GPS (Global Positioning System), DGPS (Differential Global Positioning System) i Galileu. Aplicacions.

Tema 56

Xarxa d'accés al bucle local a través de tecnologia punt-multipunt via ràdio LMDS (Local Multipoint Distribution Service). Bandes freqüencials. Descripció general del sistema i arquitectura de la xarxa i possibles serveis.

Tema 57

Desenvolupament de la VOiP (Voice Over Internet Protocol) i les seves implicacions regulatòries. Característiques bàsiques. Requeriments de qualitat QoS (Quality Of Service). Protocols de senyalització. Estàndards per serveis multimèdia sobre xarxes de paquets.

Tema 58

Fonaments i característiques dels sistemes mòbils cel·lulars. Trets bàsics de la planificació cel·lular. Bases de l'assignació de freqüències i mètodes d'assignació.

Tema 59

Sistema de telefonia mòbil pública. Sistemes digitals. DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications), GSM (Global System for Mobile Communications), GPRS (General Packet Radio Service) i UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). Requisits bàsics i principals especificacions del sistema.

Tema 60

Sistemes de telefonia mòbil de tercera i quarta generació. Tecnologia. Noves prestacions 3G (Third-Generation Cell-Phone Technology), 3.5G (Third and half-Generation Cell-Phone Technology), 4G (Fourth-generation Cell-Phone Technology).

Tema 61

El sistema mòbil digital privat TETRA. Les bandes de freqüència i els serveis que ofereix. Configuració d'una xarxa i modalitats de funcionament. Estat actual del seu desenvolupament a Catalunya.

Tema 62

Espectre radioelèctric: control. Panorama internacional. Gestió a l'Estat espanyol. Cas concret de Catalunya.

Tema 63

Convergència, competència i regulació en los mercats de telecomunicacions, el audiovisual e Internet.

Tema 64

Procés de liberalització de les telecomunicacions a la Unió Europea (UE). Directives europees de les comunicacions via satèl·lit, telefonia mòbil i cable.

Tema 65

Procés de liberalització de les telecomunicacions a l'Estat espanyol. Situació actual i tendències en el procés de regulació.

Tema 66

L'administració de les telecomunicacions. Distribució de les competències entre l'administració central, les comunitats autònomes i l'administració local. Les autoritats reguladores nacionals de la UE. La Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT).

Tema 67

Marc normatiu de la prestació del servei de radiocomunicacions mòbils. Normativa relativa a la prestació del servei de comunicacions fixes d'accés radio.

Tema 68

Llicències individuals, autoritzacions generals i concessions administratives per a la gestió i distribució de serveis de telecomunicació. Regulació normativa.

Tema 69

Obligacions de servei públic i drets i obligacions de caràcter públic a l'explotació de xarxes i a la prestació de serveis de comunicacions electròniques.

Tema 70

Emissions radioelèctriques i salut pública. Inspecció d'estacions radioelèctriques, procediments i certificació. Regim sancionador. Cas concret de Catalunya.

Tema 71

Arquitectura de xarxes. Arquitectura i models de referència. Sistemes i serveis portadors. Commutació. Interfícies i protocols. Xarxes telefòniques, télex i de dades.

Tema 72

Arquitectura TCP/IP (Transmission control protocol/Internet Protocol). Encaminament IP (Internet Protocol). Sistema de noms i dominis, gestió a l'Estat espanyol i cas concret de Catalunya. Conceptes bàsics d'IPv6 (Internet Protocol version 6).

Tema 73

Xarxes d'Àrea Local (XAL). Components. Mitjans i modes de transmissió. Topologies. Modalitats d'accés al mitjà. Protocols. Estàndards. Gestió de xarxes locals. Evolució. Xarxes d'àrea local inalàmbriques (WLAN).

Tema 74

Interconnexió de xarxes locals. Característiques bàsiques dels elements d'interconnexió. Encaminament i conceptes bàsics. Protocols d'encaminament.

Tema 75

Xarxes d'àrea metropolitana. Components i serveis d'una xarxa MAN (Metropolitan Area Network). Xarxes DQDB (Distributed Queue Dual Bus) i FDDI (Fiber-Distributed Data Interface). Xarxes WAN (Wide Area Network). Tipus de protocols i serveis associats. Línies dedicades.

Tema 76

Conceptes d'intranet, extranet i xarxes privades virtuals. Disseny. Planificació, implantació i gestió. La xarxa corporativa de dades de la Generalitat de Catalunya xCAT.

Tema 77

Internet. Origen i evolució. Serveis bàsics i protocols: http, ftp i altres. Situació actual. Proveïdors de servei ISP (Internet service provider). Llenguatges de programació: html i asp.

Tema 78

Sistemes de cablatge en edificis. Cablatge estructurat. Instal·lacions en Centres de Processament de Dades (CPD).

Tema 79

Sistemes operatius. Evolució i estat actual. Sistemes operatius multiusuaris. Característiques i conceptes bàsics d'UNIX i família Windows. Altres sistemes operatius.

Tema 80

Sistemes oberts i programari lliure. Conceptes i arquitectures de sistemes oberts. Avantatges i inconvenients. Estàndards i sistemes oberts. El projecte GNU (GNU's Not Unix) de programari lliure. Llicències. Organitzacions relacionades amb els sistemes oberts i l'FSF (Free Software Foundation). Situació a Catalunya i accions promogudes per la Generalitat.

Tema 81

Bases de dades. Conceptes generals. Bases de dades relacionals i distribuïdes. Principals motors de bases de dades. El llenguatge SQL. Normalització i estàndards. Sistemes de gestió de bases de dades (SGBD).

Tema 82

La societat de la informació. Conceptes i implicacions en el desenvolupament socioeconòmic. La societat de la informació i del coneixement a Catalunya. La Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC).

Tema 83

Iniciatives europees per al desenvolupament de la societat de la informació a l'àmbit de l'UE. Comunicacions i directives.

Tema 84

Institucions i organitzacions internacionals relacionades amb la normalització i regulació de les telecomunicacions i les tecnologies de la informació. Organismes reguladors d'Internet. Normatives de facto. Organismes reguladors d'assignació de dominis i adreces IP.

Tema 85

L'administració electrònica a Catalunya. Estat actual i principals projectes.

Tema 86

Normativa relativa a serveis de la societat de la informació i comerç electrònic. Normativa sobre signatura electrònica. L'Agència Catalana de Certificació.

Tema 87

Règim de protecció de dades de caràcter personal. Marc normatiu de l'UE. Marc normatiu de l'Estat espanyol. Marc normatiu a Catalunya. L'Agència Catalana de Protecció de Dades.

Tema 88

Organització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a l'àmbit de la Generalitat de Catalunya. Principals actors i organismes. Pla director TIC a la Generalitat de Catalunya. El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació.

Tema 89

Principals característiques dels reglaments en matèria d'infraestructures de telecomunicació a l'interior dels edificis (ICT Infraestructura comú de telecomunicacions) per a la recepció dels diferents serveis que es difonen via cable, ones o satèl·lit. Situació específica de Catalunya.

Tema 90

Prevenció de riscos laborals. Tècniques en la prevenció: seguretat en el treball, higiene industrial i ergonomia. Normativa sobre prevenció de riscos laborals.

Aviso Legal y Condiciones de compra | Política de Privacidad | Política de Cookies  | © 1996-2021 La Escuela de Oposiciones Técnicas

Contacta con nosotros

 918289688 | 637200311


¿Prefieres que te llamemos?

Su Email se envio con exito.

Hubo un erro al enviar el email.