agregar al carrito
BUSCA OPOSICIONES DESDE AQUÍ
No hay productos en el carrito de la compra

Oposiciones de Técnicos Gestión Consejo Comarcal del Vallés Oriental 2019

Especialidad: Gestión General de la Administración
Área geográfica: Cataluña
Fecha Convocatoria: 08/03/2019
Plazas: 8
Grupo: A2

Descripción de la oposición
Oposiciones de Técnicos Gestión Consejo Comarcal del Vallés Oriental 2019

08/03/2019: Ha sido publicado en el BOE, el anuncio de la convocatoria de 8 plazas de Técnico de Gestión por concurso-oposición libre para el Consejo Comarcal del Vallés Oriental en Barcelona.

Las bases y el temario se han publicado integramente en el Boletín Oficial de la Provincia de Barcelona del 4 de febrero de 2019.


TEMARIO TÉCNICO EN GESTIÓN
CONSEJO COMARCAL DEL VALLÉS ORIENTAL 

(último temario publicado por el Consejo Comarcal del Vallés Oriental, 2019)


1. Els principis fonamentals del règim polític espanyol. L’estat social i democràtic de dret: les manifestacions constitucionals de l’estat de dret, les manifestacions constitucionals de l’estat social de dret, les manifestacions constitucionals de l’estat democràtic de dret.

2. El sistema parlamentari espanyol. Les Corts Generals. La composició del Congrés dels Diputats. La composició del Senat. L’estatus dels parlamentaris. Estructura interna i funcionament.

3. El Govern. L’estructura i les funcions del Govern. El president del Govern: el nomenament del president del Govern i les funcions del president. L’administració: principis generals i el control de l’administració. 

4. El poder judicial. La independència. La unitat jurisdiccional. L’organització judicial espanyola. Els principis d’actuació del poder judicial.

5. El Tribunal Constitucional. Composició. Funcionament. El actes del Tribunal. Les competències del Tribunal Constitucional. El control de constitucionalitat de les lleis. El recurs d’empara.

6. La llei. Concepte. El procediment legislatiu. La llei orgànica. Els tractats internacionals. La posició de la llei a l’ordenament jurídic: la força de llei, les reserves de llei, el principi de legalitat.

7. El decret legislatiu. La delegació legislativa: concepte i funció; la seva naturalesa jurídica. Els límits de la delegació: textos articulats i textos refosos. L’exercici de la delegació legislativa. El controls: control parlamentari, control jurisdiccional.

8. El decret llei. La legislació d’urgència: caràcter i justificació. El supòsit habilitant. L’elaboració del decret llei. La conversió. El control jurisdiccional del decret llei.

9. El reglament. Concepte i classes. Fonament i titularitat de la potestat reglamentària. La relació jeràrquica entre llei i reglament. Les reserves de llei i el reglament. La remissió normativa.

10. L’Estatut d’autonomia de Catalunya. La Generalitat. Els drets històrics. Símbols. El territori. La capital. Eficàcia territorial de les normes.

11. L’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Drets i deures de l’àmbit civil i social. Drets en l’àmbit polític i de l’administració. Drets i deures lingüístics.

12. L’Estatut d’Autonomia de Catalunya El Parlament, El president o la presidenta de la Generalitat. El Consell i l’Administració de la Generalitat. Altres institucions de la Generalitat.

13. L’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Tipologia de les competències. Matèries de les competències.

14. Dret de sufragi actiu i dret de sufragi passiu a les eleccions municipals. Causes d’incompatibilitat. Mandat i constitució de les corporacions municipals.

15. Àmbit d’aplicació de Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques 26 de novembre, del règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Objecte de la Llei. Principis generals.

16. Principis de les relacions entre les administracions públiques. Conferències sectorials i altres òrgans de cooperació. Convenis de col·laboració. Plans i programes conjunts. Efectes dels convenis Relacions amb l’administració local. Comunicacions a les Comunitats Europees.

17. Els òrgans de les administracions públiques. Principis generals i competència. Creació d’òrgans administratius. Competència. Delegació de competències. Avocació. Encàrrec de gestió. Delegació de firma. Suplència. Coordinació de competències. Comunicació entre òrgans. Instruccions i ordres de servei.

18. Els òrgans de les administracions públiques. Òrgans col·legiats. Règim. President. Membres. Secretari. Convocatòries i sessions. Actes. Abstenció i recusació.

19. Concepte d’interessat. Capacitat d’obrar. Representació. Pluralitat d’interessats. Identificació dels interessats.

20. Normes generals de l’activitat de les administracions públiques. Drets dels ciutadans. Llengua dels procediments. Dret d’accés a arxius i registres. Registres. Col·laboració dels ciutadans. Compareixença dels ciutadans. Responsabilitat de la tramitació. Incorporació de mitjans tècnics. Validesa i eficàcia dels documents i còpies.

21. Normes generals de l’activitat de les administracions públiques. Obligació de resoldre. Silenci administratiu en procediments iniciats a sol·licitud de l’interessat. Manca de resolució expressa en procediments iniciats d’ofici. Obligatorietat de terminis. Còmput. Ampliació. Tramitació d’urgència.

22. Les disposicions i els actes administratius. Jerarquia i competència. Publicitat i inderogabilitat singular. Requisits dels actes administratius.

23. Eficàcia dels actes administratius. Nul·litat i anul·labilitat.

24. Procediment administratiu comú. Inici i ordenació del procediment.

25. Instrucció del procediment administratiu comú.

26. Finalització del procediment. Execució.

27. La revisió dels actes en via administrativa. Revisió d’ofici. Revisió de disposicions i actes nuls. Declaració de la lesivitat dels actes nuls. Suspensió. Revocació d’actes i rectificació d’errors. Límits de revisió.

 28. La revisió dels actes en via administrativa. Recursos administratius. Principis generals. Objecte i classes. Fi de la via administrativa. Interposició del recurs. Suspensió de l’execució. Audiència dels interessats. Resolució. Recurs d’alçada: objecte i terminis. Recurs potestatiu de reposició: objecte i terminis. Recurs extraordinari de revisió: objecte i terminis.

29. Les reclamacions prèvies a l’exercici de les accions civils i laborals. Naturalesa i efectes. Reclamació prèvia a la via judicial civil: iniciació, instrucció i resolució. Reclamació prèvia a la via judicial laboral.

30. La potestat sancionadora. Principis de la potestat sancionadora. Principi de legalitat. Irretroactivitat. Principi de tipicitat. Responsabilitat. Principi de proporcionalitat. Prescripció. Concurrència de sancions.

31. La responsabilitat patrimonial de les administracions públiques. La responsabilitat patrimonial de les autoritats públiques i del personal al servei de les administracions públiques.

32. Els procediments de les administracions públiques en matèria de responsabilitat patrimonial.

33. Criteris de l’organització comarcal de Catalunya. Definició. Divisió i capitalitats comarcals. Modificació de les demarcacions comarcals: requisits formals, procediment i canvi de comarca. Creació de noves comarques. Canvi de denominació i capitalitat.

34. El consell comarcal. Organització. La presidència. El ple. La comissió especial de comptes. La gerència. La comissió permanent. Les comissions d’estudi, d’informe o de consulta. El consell d’alcaldes.

35. Objecte i àmbit d’aplicació de la Llei de contractes del sector públic. Delimitació dels tipus contractuals. Contractes subjectes a una regulació harmonitzada. Contractes administratius i contractes privats.

36. Necessitat i idoneïtat del contracte. Termini de durada dels contractes. Llibertat de pactes i contingut mínim dels contractes. Perfecció i forma del contracte.

37. Competència per contractar a les entitats locals. Responsable del contracte i perfil del contractant. Plataforma de contractació de l’Estat. Òrgans de contractació. Òrgans d’assistència. Òrgans consultius.

38. Aptitud per contractar amb el sector públic. Condicions d’aptitud. Empreses no comunitàries. Acreditació de la capacitat d’obrar. Prohibicions de contractar: prova. Solvència. Mitjans d’acreditar la solvència. Classificació de les empreses.

39. Objecte del contracte. Preu. Càlcul del valor estimat dels contractes. Revisió de preus en el contractes de les administracions públiques. Garanties exigibles en la contractació del sector públic.

40. Expedient de contractació dels contractes de les administracions públiques: tramitació ordinària i tramitació abreujada. Plecs de clàusules administratives i prescripcions tècniques. Regles aplicables a la preparació dels contractes subscrits per poders adjudicadors que no tinguin el caràcter d’administracions públiques i de contractes subvencionats.

41. Adjudicació dels contractes de les administracions públiques. Principis d’igualtat i transparència. Confidencialitat. Publicitat. Terminis de presentació de les sol·licituds. Proposicions dels interessats. Presentació de la documentació acreditativa del compliment dels requisits previs. Variants o millores. Successió en el procediment. Criteris de valoració de les ofertes. Adjudicació provisional i definitiva del contracte. Ofertes amb valors anormals o desproporcionats. Obligacions d’informació sobre el resultat del procediment. Formalització del contracte.

42. Adjudicació dels contractes de les administracions públiques. Procediment obert. Procediment restringit. Procediment negociat. Diàleg competitiu. Normes especials aplicables als concursos de projectes.

43. Efectes, compliment i extinció dels contractes administratius.

44. L'activitat de foment i promoció d'activitats socials i econòmiques. Les subvencions. L'acció concertada.

45. Disposicions comuns a les subvencions públiques. Procediments de concessió i gestió.

46. Control financer de les subvencions. Reintegrament.

47. L'exercici d'activitats econòmiques pels ens locals. Concepte de servei públic. Concepte d'activitat econòmica. Règim jurídic de l'activitat dels ens locals. 

48. Els serveis públics locals. Establiment, prestació i supressió dels serveis públics. Serveis mínims obligatoris. Implantació dels serveis per la comarca. Serveis públics essencials reservats.

49. Les formes de gestió dels serveis públics. Concepte de les formes de gestió. Administracions de cobertura i formes de gestió.

50. El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya: objectius i funcionament. Abast territorial de les oficines de treball al Vallès Oriental.

51. La Llei 13/2015, de 9 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

52. Europa 2020. L’estratègia de creixement de la Unió Europea.

53. Procés de justificació econòmica i tècnica d’un programa d’ocupació finançat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu.

54. El desenvolupament econòmic local. Principis. Objectius. Principals actuacions. El paper de les administracions locals en la promoció de l’ocupació. La perspectiva de gènere en els projectes de desenvolupament local.

55. Polítiques actives d’ocupació i administracions públiques competents.

56. Els serveis locals d’ocupació. La inserció laboral en relació a col·lectius de difícil integració en el mercat ordinari: polítiques, servies i programes.

57. Estadístiques oficials d'ocupació a Espanya i Catalunya. Característiques generals, censos i padrons. Enquestes de població. Fonts de dades: EUROSTAT, INE, IDESCAT. La informació estadística sobre el mercat de treball, fonts i tècniques d'anàlisi. Tractament de la informació laboral. Indicadors econòmics i taxes del mercat de treball. IPC i taxa d'inflació. Estadístiques del mercat de treball i de les relacions laborals, d'ocupació i de salaris.

58. El mercat de treball a Catalunya i al Vallès Oriental. Evolució de l'ocupació. Els sectors econòmics. Població ocupada, població assalariada, treball autònom. Trets i característiques principals de la població desocupada.

59. El Mercat de treball: conceptes bàsics (taxes d’atur, taxes d’ocupació i taxes d’activitat. Diferencies entre atur registrar i atur estimat).

60. La investigació social: disseny i hipòtesis. Mesurar en una investigació: dimensions, variables, indicadors, índexs i escales. Projecte i processos en la investigació. L'enquesta com a instrument d'investigació social: concepte i fases. El qüestionari: tipus de preguntes. Organització del qüestionari. Els grups de discussió: concepte, disseny, formació del grup i funcionament. Anàlisi i interpretació del discurs del grup. 

Aviso Legal y Condiciones de compra | Política de Privacidad | Política de Cookies  | © 1996-2021 La Escuela de Oposiciones Técnicas

Contacta con nosotros

 918289688 | 637200311


¿Prefieres que te llamemos?

Su Email se envio con exito.

Hubo un erro al enviar el email.