agregar al carrito
BUSCA OPOSICIONES DESDE AQUÍ
No hay productos en el carrito de la compra

Oposiciones de Psicólogos Ayuntamiento Barcelona 2021

Especialidad: Psicólogos Sup.
Área geográfica: Cataluña
Fecha Convocatoria: 10/03/2021
Plazas: 40
Grupo: A1

Descripción de la oposición
Oposiciones de Psicólogos Ayuntamiento Barcelona 2021

10/03/2021. El DOGC publica el anuncio de la convocatoria de 40 plazas de Psicología mediante el sistema de concurso-oposición, en turno libre

09/03/2021. El Ayuntamiento de Barcelona convoca 40 plazas de Psicología mediante el sistema de concurso-oposición, en turno libre. Una de la plazas queda reservada para personas con discapacidad. Puedes consultar las bases en el BOP de Barcelona del 24 de febrero de 2021.

13/01/2021. Ofertadas 28 plazas de Psicologia para el Ayuntamiento de Barcelona correspondientes a la OPE de 2020 publicada en el BOPB.

El 23 de enero de 2019 fue publicado el anuncio de las convocatorias del BOE de 27 plazas libres de psicólogo para Ayuntamiento de Barcelona. Las bases y el temario se han publicado integramente en el Boletín Oficial de la Provincia de Barcelona de 16 de enero de 2019.


TEMARIO GENERAL PSICÓLOGO
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

(último temario publicado por el Ayuntamiento de Barcelona)


1. La Constitució Espanyola de 1978. Estructura i principis generals. Drets i deures fonamentals dels espanyols. Garanties constitucionals.

2. El Govern en el sistema constitucional espanyol: Composició i, funcions .El control parlamentari del Govern.

3. Les Corts Generals. Composició, organització i atribucions del Congrés dels Diputats i del Senat. El Defensor del Poble. El Tribunal de Comptes.

4. El poder judicial: funcions i principis. L'organització judicial. El Consell General del Poder Judicial. El Ministeri Fiscal. El Tribunal Suprem. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

5. Les fonts del Dret Públic. La potestat legislativa. La delegació legislativa en favor del Govern. La iniciativa legislativa. Lleis orgàniques. Lleis ordinàries. Lleis marc. Lleis d'harmonització. La delegació legislativa en favor del Govern. Els Decrets-Llei. El reglament.

6. L'Administració Pública a l'ordenament espanyol. Principis constitucionals d'actuació. Tipologia de les Administracions Públiques.

7. L'Administració General de l'Estat: regulació, característiques generals i principis d'organització. Òrgans superiors i òrgans directius. L'Administració perifèrica de l'Estat. Els Delegats del Govern a les Comunitats Autònomes.

8. Les Comunitats Autònomes: organització i competències. Vies d'accés a l'autonomia. Relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes: coordinació i control.

9. El Municipi: concepte i elements. L'autonomia local després de la Constitució de 1978. La regulació de les competències a la Llei de Bases de Règim Local. L'organització municipal: el règim especial del municipi de Barcelona. L'organització política i l'organització executiva. Els Districtes. Organismes autònoms i entitats públiques empresarials. Societats mercantils i fundacions públiques. Altres tipus d'entitats públiques per a la gestió dels serveis públics.

10. L'Estatut de Catalunya de 2006: estructura, contingut essencial i principis fonamentals.

11. La Carta Municipal. Contingut i principals característiques de l'actual Carta Municipal.

12. L'acte administratiu: concepte i classes. Elements de l'acte administratiu. Requisits dels actes administratius. L'eficàcia dels actes. Nul·litat i anul·labilitat. El silenci administratiu. Revisió d'ofici. Recursos administratius.

13. Hisendes locals. Els ingressos públics. Els pressupostos locals.

14. El règim jurídic de la funció pública espanyola. Les bases del règim estatutari dels funcionaris públics: l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic (TREBEP). El personal al servei de les administracions públiques. Drets i deures dels funcionaris públics. Règim d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques. Règim disciplinari.

15. L'accés a l'ocupació pública. L'oferta pública d'ocupació. La selecció de personal: sistemes de selecció, requisits de participació i procediment selectiu. La promoció interna. La selecció de personal interí. Mobilitat i sistemes de provisió de llocs de treball. La carrera professional. Les situacions administratives.

16. El Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre dones i homes de l'Ajuntament de Barcelona. La protecció de dades de caràcter personal. El règim jurídic de la protecció de dades de caràcter personal. Drets, deures i garanties derivades del règim jurídic de la protecció de dades de caràcter personal.

17. L'administració electrònica: pilars i principis. El model d'administració electrònica de l'Ajuntament de Barcelona. Drets dels ciutadans a relacionar-se amb les administracions públiques per mitjans electrònics. El règim jurídic de l'administració electrònica: regulació estatal i de la Generalitat de Catalunya. L'expedient electrònic.

18. El bon govern. Ètica, valors i transparència dels poders públics. Accés a la informació pública. El cas de l'Ajuntament de Barcelona: La Bústia Ètica i el Codi ètic de conducta.


TEMARIO ESPECÍFICO DE PSICÓLOGOS
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

(último temario publicado por la Provincia de Barcelona)


1. Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials de Catalunya. El serveis socials especialitzats. Funcions dels serveis socials especialitzats. La prestació dels esmentats serveis. Decret 142/2010, d'11 d'octubre, pel qual s'aprova la Cartera de Serveis Socials 2010-2011.

2. Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a persones en situació de dependència.

3. Legislació vigent a Catalunya en matèria de protecció de la infància. Llei 14/2010 de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència. Principis Rectors i Desenvolupament dels títols III, IV i V. Normativa de desplegament.

4. Normativa legal vigent reguladora del Sistema de Serveis Socials a Catalunya: enumeració de les normes bàsiques. El Sistema Català de Serveis Socials: principis, nivells en què s'estructura i competències de les diferents administracions.

5. Models d'intervenció psicològica. Fonaments dels principals models psicoterapèutics. Teràpia psicoanalítica. Teràpia de conducta. Teràpies humanistes. Teràpies cognitives. Teràpies sistèmiques. Metodologia de treball i tècniques. Situacions individuals i familiars que requereixen tractament psicològic en el context d'atenció social.

6. La psicologia social. Atenció grupal i comunitària. Aspectes socials i col·lectius d'un territori. Els actors socials. El treball comunitari des dels serveis socials. Tècniques diagnòstiques del treball social i de participació amb la comunitat. L'atenció grupal en el marc del tractament social.

7. El sistema de treball en xarxa. La xarxa territorial de recursos i serveis. Característiques principals i requeriments per un projecte de treball en xarxa. La funció dels serveis Socials.

8. Programa Barcelona Acció Intercultural. Les polítiques d'immigració i la gestió de la diversitat. Principals característiques psicosocials de les situacions individuals i familiars. Acollida i acomodació de persones nouvingudes. El reagrupament familiar a Barcelona. El risc d'exclusió social i altres problemàtiques específiques.

9. Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals: objecte, àmbit d'aplicació i definicions. Política en matèria de prevenció de riscos per protegir la seguretat i la salut en el treball. Drets i obligacions. Consulta i participació del personal.

10. Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

11. Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere.

12. Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

13. El marc normatiu municipal: El pla de justícia de gènere (2016-2020) i la Mesura de govern per la millora del sistema per l’abordatge integral de les violències masclistes a Barcelona (2015-2019).

14. El model municipal d'atenció a les emergències i urgències socials. El Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona. El model municipal d'atenció a situacions de violències masclistes. Els serveis i recursos municipals en matèria d’atenció i acolliment.

15. Models d'intervenció individual i grupal amb dones en situació de violència masclista en l'àmbit de la parella. El model municipal de fases en els processos de recuperació de les dones.

16. La intervenció amb infants i adolescents, com a fills i filles de dones que viuen situacions de violències masclistes.

17. La intervenció amb adolescents que viuen o que exerceixen violència masclista.

18. La detecció i intervenció amb homes que exerceixen violències masclistes.

19. El Circuit Barcelona contra la Violència Masclista: treball en xarxa per l'eliminació de les violències masclistes.

20. Recomanacions i protocols municipals en matèria de prevenció, sensibilització i detecció de situacions de violències masclistes.

21. Pla de Salut Mental de Barcelona 2016- 2022.

22. El model de Serveis Socials Bàsics de l'Ajuntament de Barcelona. Organització, funcions i perfils professionals. Tipus de serveis i destinataris.

23. El grup social. La norma. El rol. Principals processos d'influència social. Funció dels grups en les organitzacions. Els grups en la gestió del canvi i en l'efectivitat organitzacional. Conflicte grupal i intergrupals i mesures per a la intervenció.

24. Psicopatologia en la infància i en l'adolescència: trastorns en les funcions bàsiques. Alteracions en la vida afectiva i social. Trastorns de la conducta. Trastorns de l'estat d'ànim i d'ansietat. Trastorns de l'alimentació.

25. Psicopatologia de l'adult. Normalitat i patologia. Classificació dels trastorns mentals. Trastorns de la personalitat. Trastorns de l'estat d'ànim i d'ansietat. Trastorns de la sexualitat. Trastorns de l'alimentació.

26. L'entrevista com a instrument psicològic en diferents àmbits. Tipus d'entrevista. Metodologies i estratègies diferencials. L'entrevista psicològica en els serveis socials bàsics.

27. La mediació i altres mecanismes en la resolució pacífica de conflictes interpersonals i intergrupals. Tipus de mediació. La mediació familiar concepte i metodologia.

28. El cicle vital familiar. Principals etapes i riscos. La crisi familiar. Concepte i funció en el cicle vital familiar.

 29. El procés tècnic d'anàlisi, valoració i pronòstic: Actors i funcions. Models teòrics per l'anàlisi, valoració i pronòstic. Factors de pronòstic.

30. El Pla de millora com a instrument de valoració i seguiment. Finalitat i aspectes tècnics.

31. El maltractament a les persones grans. Marc conceptual. Protocol d'actuació i circuits. Indicadors. Instruments i eines de detecció i valoració. Procediment específic d'actuació dels Serveis Socials Bàsics i Salut davant el maltractament de persones grans.

32. La xarxa de tractament i atenció a persones amb hàbits de consum de substàncies tòxiques i drogodependències. Definició dels serveis, I' estructura i els nivells.

33. La xarxa de Salut Mental a Barcelona: serveis d'atenció a la població adulta. Model, organització dels diferents serveis, canals d'accés i funcions més importants.

34. Recursos i serveis de salut mental infanto-juvenil. Descripció, organització dels diferents serveis, funcions, canals d'accés, professionals que intervenen i perfils destinataris.

 35. Mesures de protecció dels infants i adolescents desemparats. Relació i explicació de cada una d'elles. Revisió, impugnació i extinció de les mesures.

 36. Les situacions de risc social. Definició i concepte. Organismes i serveis que tenen les competències quant a intervenció en matèria de risc. Coordinació, criteris i circuïts de derivació. Mesures d' atenció social i educativa davant les situacions de risc.

37. Concepte de desemparament. Organismes i serveis que tenen les competències en quant a intervenció en matèria de desemparament. Procediment i efectes del desemparament. Implicacions relacionals i administratives.

38. Concepte de participació de l'infant o l'adolescent segons la Llei 14/2010, de 27 de maig, de drets i oportunitats a la infància i l'adolescència. Implicacions en el procés d'intervenció del EAIA (Equip d'Atenció a la Infància i Adolescència).

39. Intervenció en situacions d'urgència respecte a la protecció de menors. Dispositius, equips especialitzats i procediments. Mesures cautelars i desemparaments preventius. Implicacions legals. Definició, funcions i procediments d'atenció Immediata.

40. L'EAIA davant del recurs de l'acolliment familiar. Mesura d'Acolliment Familiar. Diferent tipologia d'acolliments Familiars i les seves diferencies. Diferències bàsiques entre l'acolliment familiar simple i el preadoptiu. El projecte “La meva família m'acull”.

41. Direcció General Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA). Funcions i estructura de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. Funcions i estructura dels Serveis d'Atenció a la Infància de Barcelona ciutat. Funcions del equips funcionals d'infància (EFI).

42. Expedients administratius de protecció a la infància i l'adolescència. Situacions administratives dels expedients tècnics. Característiques i procediments. Expedient de Tutela. Expedient de Guarda Administrativa. Definició, criteris i aplicació. Guardes judicials.

43. Protocol marc d'actuacions contra el maltractament a infants i adolescents de Catalunya de juliol de 2017.

44. ORDRE BSF/331/2013, de 18 de desembre, per la qual s'aproven les llistes d'indicadors i factors de protecció dels infants i adolescents. Indicadors, factors de risc i de protecció necessaris per a la valoració de les situacions de desprotecció dels infants i adolescents, en aplicació de l'article 79 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència.

45. Definició i funcions dels Equips d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (EAIA) en el Sistema de Protecció a la Infància. Finalitat i marc legal. Definició i especificitats de la funció. Disciplines professionals que composen els EAIA. Competències i funcions especifiques per cada una de les disciplines. Funcions del psicòleg en el EAIA.

46. Àrea de Suport a Joves Tutelats i Ex tutelats. (ASJTET). Objectius, destinataris, funcions . Diferents programes del ASJTET. Circuits de derivació. Paper del EAIA en relació al ASJTET. Mesures assistencials.

47. Processos Tècnics en la fase d'estudi/valoració dels Equips d'Atenció a la Infància i Adolescència( EAIA). Mapa de processos. Processos Claus i Operatius.

48. Els compromisos socioeducatius. Descripció, funcions i utilització com a instrument tècnic. Directrius bàsiques d' elaboració del compromís socioeducatiu. Situacions a les que va dirigit.

49. Centres o unitats residencials d'educació intensiva i centres terapèutics. Descripció de la població adolescent a qui estan adreçats. Programa marc. Característiques i objectius fonamentals. Drets i deures dels adolescents en acolliment residencial especialitzat.

50. Definició, característiques i tipologies de maltractament infantil. Indicadors dels diferents tipus de maltractament en els infants, en la família i el propi entorn. Definició de factors de fragilitat, factors de risc de maltractament i factors de protecció. Indicadors de maltractament. Model conceptual ecològic.

51. Els abusos sexuals infantils. Diferents protocols de prevenció i d'actuació en referencia als abusos sexuals, des de diferents àmbits comunitaris. Protocol Marc d'Actuacions en casos d' abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors.

52. Decret 261/2003, de 21 d'octubre, pel qual es regulen els serveis d'atenció precoç. Decret 45/2014, d'1 d'abril, de modificació del Decret 261/2003, de 21 d'octubre, pel qual es regulen els serveis d'atenció precoç.

53. La Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, de 13 de desembre de 2006.

54. L'atenció precoç a la infància. Els Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) a Catalunya. Definició, àmbits d'actuació. Funcions generals. Composició dels equips.

55. Perfil professional del psicòleg/psicòloga d'un CDIAP de la Xarxa Pública de Catalunya: definició de les funcions. Perfil professional: aptitudinal i actitudinal.

56. La mirada bio-psico-social del desenvolupament en la petita infància. Implicacions: mirada global i integradora de la intervenció des d'un CDIAP. El treball en equip interdisciplinari i la transdisciplinaritat.

57. Desenvolupament infantil normatiu i patologia del desenvolupament en l'etapa dels 0 als 6 anys.

58. Prevenció primària i detecció precoç dels trastorns de desenvolupament de la primera infància (signes d'alerta, factors de risc i de protecció). Modalitats d'intervenció.

59. Tècniques i estratègies d'intervenció terapèutica en trastorns de la primera infància: intervenció amb l'infant i la seva família des d'un CDIAP.

60. Lloc de treball i perfil professional. Definició. Comparació. Diferències. Principis generals per definir els perfils professionals en un entorn organitzatiu públic.

 61. El desenvolupament de persones en la gestió integral dels recursos humans de l'Administració Local. La selecció de personal: sistemes de selecció, requisits de participació i procediment selectiu. La promoció interna. La selecció de personal interí. Mobilitat i sistemes de provisió de llocs de treball. La carrera professional. Identificació del potencial: programes d'identificació i carrera professional. Tècniques de planificació de carreres i tècniques de successió en posicions clau.

62. L'entrevista d'avaluació. L'entrevista focalitzada i d'incidents crítics: concepte, diferències, metodologia, fases d'intervenció i requeriments. Els centres d'avaluació (assessment center): què són, etapes de desenvolupament, possibilitats d'aplicació.

63. Identificació de necessitats formatives. Processos formals i informals. La planificació de la formació. Diferents fases (procés) per elaborar un pla de formació. Organització i gestió de la formació: prestació directa i externalització. Avantatges i limitacions.

64. Què és la gestió per competències? Concepte i tipus de competències. Instruments per a la gestió per competències: l'elaboració del diccionari de competències i la definició de perfils competencials.

65. Òrgans de selecció i procediments selectius. Sistemes de selecció. Procediment selectiu: competència i bases. Peculiaritats d'alguns col·lectius. Discrecionalitat i control judicial.

66. El concepte de les organitzacions que aprenen (learning organizations): els errors com a oportunitat i la direcció en entorns caracteritzats per la incertesa.

67. La motivació de les persones en un entorn laboral. Teories explicatives i elements facilitadors. El clima organitzacional. Metodologia per estudiar-lo.

68. Regulació del funcionament del primer cicle d'educació infantil a Catalunya. Decret 282/2006 de 4 de juliol, dels requisits dels centres del primer cicle de l'educació infantil. Decret 101/2010, de 3 d'agost, d'ordenació dels ensenyaments del primer cicle de l'educació infantil.

69. Decret 150/2017, de 17 d'octubre, de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu.

70. Les Escoles Bressol Municipals a la ciutat de Barcelona. Model educatiu. Característiques. Història i evolució. L'atenció als infants amb necessitats educatives especials, l'Equip Educatiu d'atenció als infants d'Especials Necessitats (EEAEN), a les escoles Bressol Municipals de Barcelona.

71. Factors de risc i detecció precoç dels trastorns de desenvolupament de la primera infància (signes d'alerta, factors de risc i de protecció).

72. Estratègies d'orientació i intervenció educativa en trastorns de la primera infància: amb l'infant , la família i l'equip educatiu. Organització y models de treball al centre i a l' aula.

Aviso Legal y Condiciones de compra | Política de Privacidad | Política de Cookies  | © 1996-2021 La Escuela de Oposiciones Técnicas

Contacta con nosotros

 918289688 | 637200311


¿Prefieres que te llamemos?

Su Email se envio con exito.

Hubo un erro al enviar el email.