agregar al carrito
BUSCA OPOSICIONES DESDE AQUÍ
No hay productos en el carrito de la compra

Oposiciones de Ingenieros Técnicos Agrícolas Generalitat Catalunya 2019

Especialidad: Ingenieros Técnicos Agrícolas
Área geográfica: Cataluña
Fecha Convocatoria: Sin convocar
Plazas: 163
Grupo: A2

Descripción de la oposición
Oposiciones de Ingenieros Técnicos Agrícolas Generalitat Catalunya 2019

27/12/2018: Publicadas 102 plazas (de ellas 5 se reservan para el turno de discapacidad) en la oferta de empleo público 2017 adicional para Cataluña de Ingenieros Técnicos Agrícolas.

Publicada la Oferta de Empleo Público de la Generalitat de Catalunya para el año 2017 con 61 plazas (3 plazas se reservan para el turno de discapacidad) de Ingeniero Técnico Agrícola de libre acceso.

ABIERTO PLAZO DE INSCRIPCIÓN para preparar esta oposición.


TEMARIO GENERAL INGENIERO TÉCNICO AGRÍCOLA 
GENERALITAT CATALUNYA

(último temario publicado por la Generalitat de Catalunya)


1. Bon govern i transparència

Tema 1

Bon govern. Els codis ètics i de conducta en el marc d'una infraestructura ètica. El dret a una bona administració i a serveis públics de qualitat. Les cartes de serveis i l'avaluació permanent dels serveis públics. Govern obert. Dades obertes.

Tema 2

Governança de les dades a l'administració digital. Característiques de les dades. Classificació de les dades orientada al seu ús. Relació entre dades. Metadades i diccionari de dades. Dades específiques de negoci i dades de tramitació. Cicle de vida de les dades. Dades massives (Big data). Mineria de dades (Data mining).

Tema 3

Transparència i accés a la informació pública: principis generals. Regulació de la transparència en l'activitat pública. Accés a la informació pública. Sistema de garanties de la transparència.

Tema 4

Protecció de dades de caràcter personal. Normativa de protecció de dades. La conservació i l'eliminació de les dades personals a l'administració. El registre d'activitats de tractament. El delegat de protecció de dades. Infraccions i sancions.

Tema 5

Institucions de control i de garantia: el Síndic de Greuges, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i l'Oficina Antifrau de Catalunya

2. Organització del sector públic

Tema 6

Marc constitucional. Principis. Drets i deures fonamentals de les persones. Garanties. Organització institucional. El poder judicial. Organització territorial. 

Tema 7

Marc estatutari. L'Estatut d'autonomia de Catalunya: naturalesa jurídica, estructura, principis rectors, drets i deures, i competències. Organització institucional de Catalunya: el Parlament, el Govern i el president o la presidenta de la Generalitat. El Consell de Garanties Estatutàries. 

Tema 8

Organització de l'Administració i del sector públic. L'organització administrativa de la Generalitat de Catalunya. Els departaments, tipologia de les unitats directives que els composen. Els organismes autònoms. El sector públic, característiques i tipologia d'organismes que el composen.

Tema 9

La Unió europea: fundació i evolució. El mercat únic europeu. Lliure circulació de mercaderies, capitals, i treballadors. Llibertat d'establiment i lliure prestació de serveis. Dret de la Unió Europea: el dret primari i el derivat. Institucions de la Unió Europea: el Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Consell de la Unió Europea, la Comissió Europea, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

3. Administració pública i procediment administratiu 

Tema 10

El concepte d'Administració pública. El principi de legalitat. Les potestats administratives: formes d'atribució i classes. Les potestats reglades i les discrecionals. Els drets i deures de les persones en les seves relacions amb l'Administració pública. Regim jurídic de l'administració digital i de l'ús de mitjans electrònics. Els òrgans col·legiats de les administracions públiques. 

Tema 11

La competència administrativa: concepte, classes i naturalesa. Els criteris de delimitació i formes d'atribució. Les relacions interorgàniques. La jerarquia administrativa. La delegació, l'advocació i la substitució. La coordinació administrativa. El Reglament: concepte, fonament i classes. 

Tema 12

L'acte administratiu: concepte i classes. La motivació i la forma de l'acte administratiu. El silenci administratiu. L'eficàcia de l'acte administratiu: principis generals. L'executivitat de l'acte administratiu. La notificació i publicació de l'acte administratiu. La invalidesa dels actes administratius. La convalidació. 

Tema 13

El procediment administratiu: concepte i principis. Els interessats en el procediment administratiu. El procediment administratiu comú. El procediment administratiu derivat de l'organització pròpia de la Generalitat de Catalunya.

Tema 14

La revisió dels actes en via administrativa: la revisió d'ofici. La revocació dels actes administratius. Els recursos administratius: objecte i classes. El control jurisdiccional de l'Administració pública.

4. Polítiques públiques i la seva avaluació

Tema 15

El Pla de Govern com a eina de planificació. Eixos principals. Planificació estratègica. Planificació operativa. Plans departamentals i plans sectorials: definició i característiques.

Tema 16

Avaluació de les polítiques públiques. Control de les polítiques públiques. Control estratègic i control de gestió. Indicadors de gestió dels serveis públics.

Tema 17

L'avaluació econòmica de les polítiques públiques.

5. Activitat de l'administració pública

Tema 18

La contractació pública. Classificació dels contractes. Les formes d'adjudicació. Els drets i les obligacions del contractista i de l'Administració. La contractació electrònica. 

Tema 19

Potestat inspectora de les administracions públiques. Plans d'inspecció. Drets i deures dels subjectes intervinents. Les actes d'inspecció. Potestat sancionadora de les administracions públiques. Procediment sancionador.

Tema 20

Responsabilitat patrimonial de les administracions públiques. Àmbits de responsabilitat patrimonial. Acció de responsabilitat. Procediment. Òrgans competents. Responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de les administracions públiques.

6. Finances públiques 

Tema 21

Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya. La Llei de finances públiques de Catalunya. Les lleis de pressupostos anuals. Les estructures pressupostàries per programes, econòmica i orgànica. El contingut dels pressupostos. El cicle pressupostari. Els ingressos.

Tema 22

La gestió pressupostària. L'execució de les despeses del pressupost. Les modificacions pressupostàries. Els compromisos de despesa a càrrec d'exercicis futurs. El control, supervisió i fiscalització de les finances de la Generalitat de Catalunya. La Intervenció General. La Sindicatura de Comptes de Catalunya. El Tribunal de Comptes.

7. Funció pública

Tema 23

Classes de personal. Ordenació dels cossos i categories professionals. La gestió de recursos humans: ordenació dels llocs de treball, selecció de personal, i provisió de llocs de treball. Situacions administratives. Grau personal. 

Tema 24

Drets del personal. Deures del personal. Incompatibilitats. Avaluació de l'acompliment. Règim disciplinari. Seguretat i salut en el treball. Mesures d'igualtat per raó de gènere.

Tema 25

Conceptes generals dels delictes contra l'Administració pública: prevaricació dels funcionaris públics i altres comportaments injustos, l'abandó de destinació i l'omissió del deure de perseguir delictes. La desobediència i la denegació d'auxili, la infidelitat en la custòdia de documents, la violació de secrets, el suborn, el tràfic d'influències i la malversació de cabals públics, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics, i els abusos en l'exercici de la seva funció. Delicte de falsedat.


TEMARIO ESPECÍFICO INGENIERO TÉCNICO AGRÍCOLA
CATALUÑA

(último temario publicado por Cataluña)


Tema 1

Els projectes. Conceptes i finalitats. Elaboració: memòria, plec de condicions, pressupost i plànols. L'execució dels projectes. L'avaluació dels projectes. La Llei d'intervenció integral de l'administració ambiental.

Tema 2

La producció agrícola extensiva. Característiques. Distribució geogràfica. Principals produccions. Problemàtica i perspectives de futur. Produccions d'agricultura ecològica i la seva denominació genèrica.

Tema 3

La producció agrícola intensiva. Característiques. Distribució geogràfica. Principals produccions. Problemàtica i perspectives de futur. Producció integrada i la seva denominació genèrica.

Tema 4

La ramaderia extensiva. Característiques i tipus. Distribució geogràfica. Principals produccions. Maneig i instal·lacions. Espècies i races de bestiar. Problemàtica i perspectives de futur.

Tema 5

La ramaderia intensiva. Característiques i tipus. Distribució geogràfica. Principals produccions. Maneig i instal·lacions. Espècies i races de bestiar. Problemàtica i perspectives de futur.

Tema 6

Mecanització a l'empresa agrària. Tipus de màquines i característiques. Importància del grau de mecanització i comparació d'aquesta entre diferents zones. Evolució de la mecanització agrària. Utilització en comú de la maquinària.

Tema 7

Fertilització de sòls. Tipus de fertilitzants. Incidència dels fertilitzants en la producció agrícola. Importància de l'anàlisi de sòls per a una fertilització racional. Importància i usos de l'anàlisi foliar.

Tema 8

Llavors i planters. Importància de la conservació i millora de les espècies i varietats, especialment les autòctones. La selecció, obtenció i multiplicació de noves varietats. El sector productor de llavors i planters: problemàtica i perspectives.

Tema 9

Alimentació animal. Primeres matèries fonamentals. Tècniques de producció d'aliments per a les espècies remugants. Tècniques de producció dels aliments per a espècies monogàstriques.

Tema 10

La protecció dels vegetals. Principals tipus de plagues i malalties. Tipus de plaguicides. Mètodes alternatius a la lluita química contra les plagues. Problemàtica de la contaminació per plaguicides. Les agrupacions de defensa vegetal. Mètodes de lluita biològica i de lluita integrada

Tema 11

Els programes de recerca i innovació agroalimentària a Catalunya i Espanya. L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) com a entitat de recerca. La investigació en les Universitats. El paper del sector privat en la recerca agroalimentària. Finançament. Contribució de la recerca als sectors agrari i pesquer.

Tema 12

La transferència tecnològica i la formació en el sector agrari. RuralCat, la comunitat virtual agroalimentària i del món rural. El Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) i la comissió coordinadora de transferència tecnològica. Formació reglada en el sector agrari i pesquer. Formació contínua en el sector agrari. Formació per als joves que s'incorporen a l'agricultura. Programes d'emprenedoria. Actuacions de l'Administració.

Tema 13

L'assessorament de les explotacions agràries. Normativa europea, espanyola i catalana d'aplicació en matèria d'assessorament agrari. Entitats d'assessorament agrari. Registre. Comissió coordinadora d'assessorament agrari de Catalunya.

Tema 14

El medi ambient. Principals problemes mediambientals globals. Concepte de sostenibilitat. La gestió ambiental a Catalunya: principis i estratègies. El canvi climàtic.

Tema 15

Problemàtica mediambiental de les aigües a Catalunya. La qualitat de les aigües interiors i litorals. Causes de contaminació. Índexs de qualitat. Sistemes de prevenció i tractament d'aigües contaminades. El pla de sanejament d'aigües. Concessions d'aigües. Els cabals ecològics. Concepte de domini públic hidràulic.

Tema 16

Problemàtica mediambiental atmosfèrica. Principals agents i fonts de contaminació de l'atmosfera. Sistemes de seguiment i prevenció. La meteorologia i la climatologia: aplicacions mediambientals.

Tema 17

Els incendis forestals: problemàtica actual. Elements teòrics sobre els que es basa la prevenció. Avaluació del risc d'activitats. Mesures de defensa actives i passives. Concepte i mesures d'autoprotecció. Marc legal vigent a Catalunya. Organització de la prevenció i extinció a Catalunya. Societat civil i participació i les Agrupacions de Defensa Forestal.

Tema 18

Els residus. Tipologia i caracterització. La reducció, la reutilització i el reciclatge. Els diferents tipus de tractaments. La distribució controlada.

Tema 19

L'avaluació d'impacte ambiental. Objectius i sistemes. Marc normatiu. Prevenció i correcció d'impactes. La restauració d'espais naturals degradats: pedreres, graveres, talussos d'obra pública i marges fluvials. Sistemes de gestió mediambiental. Sistema ISO 14000 i sistema comunitari de gestió i auditoria ambiental (EMAS).

Tema 20

La conservació de la natura a Catalunya. Instruments legals. La problemàtica de les connexions biològiques. Els espais naturals de protecció especial: tipus, característiques i identificació geogràfica dels principals.

Tema 21

Els residus orgànics: fangs de depuradora i residus municipals. La seva gestió. Reutilització agrícola dels fangs. El compostatge dels residus. Aplicacions agrícoles en restauracions de terrenys. Els subproductes ramaders: fems, purins i cadàvers. Criteris per a la gestió de fems i purins. Normativa vigent. Aprofitament de subproductes carnis.

Tema 22

La conservació del sòl. Contaminació de terres: principals causes. Criteris per a la correcta aplicació d'adobs i esmenes orgàniques. La contaminació difosa del nitrats. La directiva europea relativa a la contaminació de procedència agrària. Les zones vulnerables. Codi de bones pràctiques agràries. Programes d'actuació.

Tema 23

El sector porcí. Característiques i tipus. Races. Rendiments. Exigències mediambientals. Importància relativa dins el subsector ramader. Organització comuna del mercat en el marc de la Política Agrària Comunitària (PAC).

Tema 24

El sector de l'aviram. Característiques del sector productiu. Tipus de producció i races principals. Rendiments. Exigències mediambientals. Importància relativa dins el subsector ramader. Organització comuna de mercat en el marc de la PAC.

Tema 25

El sector boví de llet i carn. Característiques i tipus. Rendiments. Exigències mediambientals. Importància relativa dins el subsector ramader. Organització comuna del mercat en el marc de la PAC.

Tema 26

El sector oví i cabrum. Característiques i tipus. Rendiments. Exigències mediambientals. Importància relativa dins els subsector ramader. Organització comuna del mercat en el marc de la PAC.

Tema 27

El sector de la fruita fresca. Tècniques de producció. Espècies i varietats. Exigències mediambientals. Produccions i rendiments. Mecanització. Importància relativa dins el subsector agrícola. Organització comuna del mercat en el marc de la PAC.

Tema 28

El sector de la vinya i el vi. Tècniques de producció. Espècies i varietats. Exigències mediambientals. Produccions i rendiments. Mecanització. Importància relativa dins del subsector agrícola. Els cellers i la indústria enològica. Organització comuna del mercat en el marc de la PAC.

Tema 29

El sector de la fruita seca. Varietats. Exigències mediambientals. Produccions i rendiments. Mecanització. Importància relativa dins del subsector agrícola. Organització comuna de mercat en el marc de la PAC.

Tema 30

El sector de l'olivera i l'oli. Tècniques de producció. Espècies i varietats. Exigències mediambientals. Produccions i rendiments. Mecanització. Importància relativa dins els subsector agrícola. Les almàsseres i les indústries de l'oli. Organització comuna de mercat en el marc de la PAC.

Tema 31

El sector dels cereals, oleaginoses, lleguminoses i proteaginoses. Tècniques de producció. Espècies i varietats. Exigències mediambientals. Produccions i rendiments. Mecanització. Importància relativa dins el subsector agrícola. Organització comuna de mercat en el marc de la PAC.

Tema 32

El sector dels farratges. Tècniques de producció. Espècies i varietats. Exigències mediambientals. Produccions i rendiments. Mecanització. Importància relativa dins el subsector agrícola. Organització comuna de mercat en el marc de la PAC.

Tema 33

El sector de l'horta, la flor i la planta ornamental. Tècniques de producció. Especies i varietats. Exigències mediambientals. Produccions i rendiments. Mecanització. Importància relativa dins el subsector agrícola. Organització comuna del mercat en el marc de la PAC.

Tema 34

El sector dels cítrics. Tècniques de producció. Espècies i varietats. Exigències mediambientals. Produccions i rendiments. Mecanització. Importància relativa dins el subsector agrícola. Organització comuna de mercat en el marc de la PAC.

Tema 35

El sector de la jardineria. Espècies i varietats. Exigències mediambientals. Mecanització. Regatge de les plantes. Formació i poda. Importància del sector de la jardineria a Catalunya. Les normes tecnològiques de jardineria.

Tema 36

Tècniques de producció en forest i conreus forestals. Espècies i varietats. Exigències mediambientals. Principals produccions. Productes secundaris del bosc. Mecanització. El bosc com a element protector de l'erosió. Repoblacions i restauracions de zones degradades. El bosc i la seva utilitat social.

Tema 37

Dades bàsiques i macromagnituds agràries de Catalunya. Distribució dels principals conreus. Censos ramaders. Distribució geogràfica dels principals conreus. Distribució geogràfica de les principals produccions ramaderes. Importància del subsector agrícola, ramader i forestal. La pesca marítima. La producció final agrària. Les despeses fora del sector. La renda agrària. La població activa agrària: evolució i despeses. El sector agrari català en relació als altres sectors econòmics. L'economia agrària dins el marc comunitari.

Tema 38

Els factors de producció a l'empresa agrària. Distribució de la propietat de la terra. Sistemes de tinença de la terra: descripció i importància. Llei d'arrendaments rústics. El mercat de la terra. Capital: concepte i classes. Treball familiar i treball assalariat: tipus i importància

Tema 39

Condicionants agronòmics: clima, aigua i sòl. Principals factors climàtics. Les àrees climàtiques. La relació aigua-sòl-planta. Principals tècniques de reg. Cost d'aigua i energia. Classificació dels sòls. Tècniques de conreu. Fertirrigació.

Tema 40

La gestió de l'empresa agrària. Gestió tècnica. Gestió econòmica. Gestió fiscal. Gestió comercial. Patrimoni i balanç inicial. Diari d'assentaments. Llibres de comptes de major. Compte d'explotació. Resultat anual. Comptabilitat analítica i càlcul de costos a l'empresa agrària.

Tema 41

Valoracions agràries. Normativa vigent en matèria del sòl. Mètodes de valoració. Valor del sòl rural. Valor de les plantacions, les instal·lacions i les construccions. La norma Granada de valoració dels arbres.

Tema 42

Dimensions de les empreses, moviments migratoris i evolució. Problemes que incideixen sobre l'empresa agrària. Actuació de la política estructural a favor de l'empresa agrària: principals normatives. Població agrària i població rural. Política de desenvolupament des de l'òptica de la població. El congrés del món rural a Catalunya.

Tema 43

El finançament del sector agroalimentari. Finançament propi i aliè. Grau d'endeutament de les explotacions agràries. Principals institucions financeres. El crèdit bancari. El crèdit cooperatiu. Sistemes d'aval i garanties.

Tema 44

Comercialització agrària. La comercialització a origen i destinació. Tipificació de productes. El comerç exterior agrari, pesquer i agroalimentari. Els intercanvis intracomunitaris i amb països tercers: balança comercial. Situació d'Espanya dins la Unió Europea.

Tema 45

Associacionisme agrari i pesquer. Règim jurídic de les cooperatives. Altres formes associatives. Les organitzacions professionals agràries. Les organitzacions empresarials agroalimentàries. Les associacions de consumidors. Necessitats i paper de les associacions. Canals de participació en les decisions de política agrària.

Tema 46

Cooperativisme agrari. Règim jurídic. Òrgans de govern. Participació de les cooperatives en la cadena productiva agrària. Comparació amb altres formes societàries per a l'agricultura.

Tema 47

La qualitat alimentària. Estructura i evolució del consum alimentari. La qualitat i la seguretat alimentària. Sistema ISO 9000. Sistemes d'Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC). La protecció al consumidor. Les denominacions d'origen (DO). Denominacions de qualitat. Denominacions d'origen protegides (DOP). Indicacions geogràfiques protegides (IGP). Altres tipus identificatius. Organismes de control de la qualitat i dels fraus.

Tema 48

El sector de la pesca marítima a Catalunya. Competències de la Generalitat de Catalunya. Importància econòmica i població ocupada. La flota pesquera: dimensions i problemàtica. Principals espècies i volums capturats als ports catalans. Organització del sector: les confraries de pescadors. Actuacions estructurals.

Tema 49

Riscos a l'agricultura, a la ramaderia i a la indústria alimentària. Processos productius. Productes utilitzats i maquinària. Factors de risc. Identificació de riscos, avaluació i mesures preventives. El Pla de Prevenció.

Tema 50

Estructura administrativa a Catalunya del sector agrari. La política agrària a Catalunya. Competències. Altres polítiques de la Generalitat de Catalunya en temes rurals i agraris: medi ambient, conservació de la natura, equilibri territorial, treball, formació professional i desenvolupament rural. Organismes competents.

Tema 51

La Unió Europea. Principals institucions comunitàries i organismes directament relacionats amb l'agricultura. Política agrària comunitària: principis bàsics, objectius, característiques i mesures. Política de preus i mercats i política d'estructures. El pagament únic i els ajuts directes. La modulació.

Tema 52

El programa de desenvolupament rural de Catalunya 2007-2013. Contracte Global d'Explotació. Perspectives de futur.

Tema 53

La condicionalitat segons la normativa europea (Reglament CE 1782/2003). Els requisits legals de gestió. Les bones condicions agràries i mediambientals. Aplicació sobre les explotacions agràries.

Tema 54

El sector agroindustrial. Característiques de l'agroindústria a Catalunya. Perspectiva tècnica. Subvencionabilitat.

Aviso Legal y Condiciones de compra | Política de Privacidad | Política de Cookies  | © 1996-2021 La Escuela de Oposiciones Técnicas

Contacta con nosotros

 918289688 | 637200311


¿Prefieres que te llamemos?

Su Email se envio con exito.

Hubo un erro al enviar el email.